Правителството бори скъпия бензин с повече конкуренция

Правителството бори скъпия бензин с повече конкуренция
Финансовият министър е на мнение, че доходите и акцизите трябва да са пропорционални и затова поетият ангажимент за акциза бил грешка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството ще се бори с високите цени на горивата с промени в нормативната уредба.

При посещението си в Панагюрище финансовият министър Симеон Дянков каза, че предстоящите изменения ще имат за цел да създадат условия за по-широка конкуренция, която да доведе до понижение в цените на колонката, съобщи бТВ.

Според вицепремиера вариантът с намаляване на акциза не е възможен, защото подписаните от България споразумения при приемането й в Евросъюза предвиждат обратното – поетапното му увеличаване.

Финансовият министър е на мнение, че доходите и акцизите трябва да са пропорционални и затова поетият ангажимент за акциза бил грешка.

Подобно на други представители на кабинета, като транспортния министър Ивайло Московски, Дянков отбеляза, че в момента акцизът за горивата в България е под минималния праг за ЕС.

По думите му има теоретична възможност да се поиска намаляване, но за целта трябва да има решение на Еврокомисията и останалите 26 страни-членки.

Симеон Дянков отбеляза, че законодателството на девет от тях изисква да се проведе референдум.

Предложението за балансиране на ситуацията на пазара да се използва националният резерв също не може да стане бързо, обясни Дянков, защото това трябвало да стане едновременно в голяма група държави от ЕС, а следващата среща на европейските финансови министри е в средата на септември.

#горива #Симеон Дянков #вицепремиер #Министър на финансите #Панагюрище #Евросъюз #Еврокомисия #Ивайло Московски #България #Министър на транспорта #акциз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"