Български туроператор за руснаци фалира, 500 туристи потърпевши

Български туроператор за руснаци фалира, 500 туристи потърпевши
По думите на Тюрина от туристите, обслужвани от въпросната фирма е поискано в някои хотели отново да си платят стаите. Снимка: e-burgas.com
A A+ A++ A

Българската туристическа компания „Бългериън Вип Туърс” (БВТ) е съобщила на руските си партньори, че спира дейността си.

От това може да пострадат стотици руснаци, които са на почивка в България сега, съобщи прессекретарят на Руския туристически съюз Ирина Тюрина, цитирана от РИА „Новости”.

Тюрина е информирала, че във вторник руските туроператори, които работят с БВТ, са получили писма, в които фирмата заявява, че не може повече да изпълнява задълженията си към партньорите.

„Ръководството на „Бългериън Вип Туърс” с огромно съжаление ви съобщава, че сме принудени да преустановим дейността на компанията. Това решение е изключително тежко както за нас, така и за вас. Фалирането на един от нашите основни партньори, задържането на новите инвестиции, жестоките условия от страна на кредиторите, ни доведоха до състояние, в което не можем да продължаваме дейността си", се казва в изпратеното писмо.

По думите на Тюрина от туристите, обслужвани от въпросната фирма е поискано в някои хотели отново да си платят стаите.

Става въпрос за 400-500 туристи, които сега са в различни български курорти, допълни тя.

„Проблемите на БВТ започнаха след фалита на „Капитал Тур“, който дължеше на компанията 2 милиона евро. Българската компания така и не успя да се отърси от този удар и след почти две години беше принудена и сама да напусне пазара", каза прессекретарят на Руския туристически съюз.

„За щастие, големите български туроператори не са работили с БВТ. Засегнати бяха второразредни компании, иначе щяха да пострадат повече туристи. Някои туроператори – партньори на БВТ са й заплатили по няколко десетки хиляди евро за настаняване на свои туристи до края на сезона. Тези пари явно ще бъдат загубени. Общо щетите могат да достигнат 300 хиляди евро“, смята Тюрина.

Един от най-големите руски туроператори „Капитал Тур“ обяви фалит през ноември 2010г. Потърпевши бяха над 8 хил. клиенти на фирмата, които платили почивките си месеци предварително.

България беше една от основните дестинации на „Капитал Тур“, а БВТ приемаше неговите туристи в страната.

#Бългериън Вип Туърс #Ирина Тюрина #България #Руския туристически съюз #Капитал Тур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"