Рекорден брой зрители на CineLibri 2019

Рекорден брой зрители на CineLibri 2019
A A+ A++ A

Празнична церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм, реализиран съвместно с TatraTea, увенча финала на петото, юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri!

Рекорден брой зрители изгледаха 55-те пълнометражни филма, които бяха показани в София и още седем града в страната. С множество предварително разпродадени прожекции, осигурили пълни зали, доволна публика от различни поколения и безпрецедентен успех, CineLibri се превръща в едно от най-обичаните ежегодни събития и вече е незаобиколим фактор в българския културен пейзаж. Звездните гости също допринесоха за този грандиозен успех и за международното отразяване на фестивалните събития!

Софийската публика все още може да се възползва от допълнителните прожекции в културен център Г8, Евро Синема и Casa Libri, а другата добра новина е, че част от филмите тръгват в разпространение в столицата и страната в рамките на следващите седмици! Става дума за блестящия исторически филм „Офицер и шпионин” на Роман Полански, стилизираната криминална драма „5 е съвършеното число” с Тони Сервило в главната роля и документалния филм „Мъжът, който си играеше с огъня”, посветен на Стиг Ларшон, автор на прочутата поредица „Милениум”. Кинематографичният шедьовър „Изпепеляване” на режисьора Лий Чанг-донг, който спечели Голямата награда за най-добра литературна адаптация, тръгва по екраните още днес, 21 октомври


Журито на конкурса за късометражен филм беше представено от Иван Москов (председател), Мария Арангелова и Николай Мутафчиев. Голямата награда грабна филмът „Концерт за кларинет и оркестър”(2018) на режисьора Максим Петров, адаптация по разказа „Още една кратка история на любовта” на Людмил Станев. Специалната награда на журито отиде при филма „Внукът на човекоядката” (2019) на режисьорката Десислава Николова-Беседин по едноименния раза Йорданка Белева. Специалната награда на TatraTea спечели филмът „Над нещата” (2019) с режисьор Ина Николова.

Благодарим сърдечно на всички партньори и съмишленици за безрезервното доверие и подкрепа! Най-вече благодарим на зрителите, чийто взискателен вкус е основен стимул за нас, организаторите на фестивала, да следваме пътя си и да не отстъпваме от критериите за първокласно кино, представено в компанията на световноизвестни артисти и продуценти! Останете в очакване на CineLibri 2020, който стартира на 15 октомври и ще продължи до 31 октомври.

CineLibri 2019 се осъществи с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Всички партньори и съмишленици са обявени на официалната страница www.cinelibri.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »