Варна утвърди своето място на иновационен хъб с петото издание на конференцията Innowave Summit 2019

Варна утвърди своето място на иновационен хъб с петото издание на конференцията Innowave Summit 2019
A A+ A++ A

За пета поредна година една от най-големите конференции в Югоизточна Европа за иновации, технологии и дигитализация се проведе в морската столица на България - Варна. Innowave Summit 2019 събра над 4000 посетители, като 70% от тях бяха C-level мениджъри, CEO-та и представители на фирми от България и Европа. Конференцията се проведе на 18 и 19 октомври в Двореца на културата и спорта с подкрепата на Община Варна.

През двата дена на събитието на сцената излязоха лектори от САЩ, Канада, Обединеното Кралство, Люксенбург, Полша, Румъния, Испания, Австралия, България, Индия и други. По време на конференцията се проведе етап от състезанието Startup World Cup, което привлече над 2000 кадидатури. Класираха се 16 от тях, които имаха възможността да презентират на сцената пред жури, съставено от лидери в сферата на акселераторството като Джаг Синг, президент на Techstars. За първи път на такова състезание местен стартъп получава максимален брой точки от журито, което показва нивото на българската стартъп общност в страната ни като цяло.

Победителят Colibra продължава към финала на състезанието в Сан Франциско с награден фонд от 1 милион долара. "За нас е голяма чест, че Colibra успя да впечатли жури от такъв висок ранг! Да бъдем избрани за победител измежду толкова сериозна конкуренция е доказателство, че имаме огромен шанс да прославим страната ни на предстоящия финал в Сан Франциско! Огромни благодарности на организаторите на Innowave Summit, които за пореден път показаха, че в България може да се организират конференции от световен ранг."- сподели Калоян Георгиев, Изпълнителен Директор и Съосновател на Colibra. По време на Innowave Summit 2019 се проведе и финалът на конкурса 1 minute Varna , което даде възможност на международните посетители на събитието да видят и оценят морската столица през очите на креативните режисьори. Първото място в състезанието спечели Александър Чобанов с неговото видео, показващо Варна през очите на влюбена двойка. Освен основните лектори, на сцената на Innowave Summit 2019 се качиха още Иван Портних, Стоян Пасев – Областен управител на Варна, Минко Христо - Директор на Двореца на културата и спорта и други почетни гости , а церемонията през първия ден откри Димитър Василев, главен организатор на събитието. Над 60 деца и техните родители от Фондацията на Димитър Бербатов разговаряха с част от лекторите за развитието на дигиталните медии и за професиите на бъдещето. Innowave Summit 2019 за пета поредна година превърна морската ни столица в център на идеи, иновации, високи технологии и бизнес партньорства, със заявка за предстоящи интернационални издания. “Innowave Summit e повече от иновационно събитие! Движението Innowave е да свързва иновациите, младежите предприемачи и образованието. Събитието е израз и на това, че Варна има огромен потенциал да продължи да се развива като център за иновации в България“ – сподели Мария Габриел в официалното си видео- обръщение на откриването на събитието и сподели голямата новина, че е в ход проектът за изграждане на първото в централна и източна Европа стартъп село в Челопеч.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"