Връщаме се към зимното часово време. в нощта срещу изборите

Връщаме се към зимното часово време. в нощта срещу изборите
A A+ A++ A

В последната събота срещу неделя на октомври и тази година ще се върнем към зимното часово време. В нощта преди изборите за местна власт у нас, в 4 часа на 27 октомври официално преминаваме към астрономическото време за нашия часови пояс и превъртаме стрелките с час назад. Смяната на часовото време би трябвало да приключи веднъж завинаги през 2021 година. За това се споразумяха последно ресорните комисии в Европарламента тази година след като така и не се стигна до окончателно синхронизиране на различните позиции на страните-членки по този въпрос, пише Булнюз.


През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложие местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март т.г. дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time). 


През септември миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че местенето на стрелките ще бъде отменено много бързо. Юнкер тогава се позова на резултатите от проведената онлайн анкета сред европейските граждани.
В нея взеха участие неочаквано много граждани на ЕС, а 80% от тях се обявиха за отмяната на превъртането на стрелките на часовника два пъти годишно. 


В крайна сметка в края на март тази година Европарламентът прие да няма смяна на часовото време. Всички държави, които искат да адаптират в законодателството си по-масовото сред европейските страни решение за оставане в летния часови пояс, ще спрат да сменят стрелките на часовниците си от март 2021 година. До 1 април догодина държавите в общността трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс. Евроделегатите препоръчаха на всички държави да бъдат сговорчиви със съседите си, когато решават къде ще се разположат във времето, за да няма проблеми в комуникацията между тях и в целия единен пазар на ЕС. Нагласите у нас показаха, че хората също са за лятно часово време, а какво ще е окончателното решение на България, ще разберем най-късно през април 2020-а.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »