САЩ бие тревога: Турция има 50 наши ядрени бомби, спешно трябва да ги преместим

САЩ бие тревога: Турция има 50 наши ядрени бомби, спешно трябва да ги преместим
A A+ A++ A

Официални представители на САЩ преразглеждат план за преместването на 50 ядрени бомби на Съединените щати, които са съхранявани във военновъздушна база в Турция в разгара на военната офанзива на Анкара в Северна Сирия.

Сега оръжията се държат като "залог" от турския президент Реджеп Ердоган, заяви високопоставен служител пред The New York Times.

Ядрените бомби от периода на Студената война B61 са разположени на 100-250 мили от сирийската граница, посочва The Guardian.

Бивш американски служител заяви, че на предложението бомбите да бъдат преместени, турските дипломати са отговорили, че страната ще започне да разработва свои собствени.

"Потенциалните проблеми от тези ядрени бомби са били обсъждани в продължение на десетилетия", каза още бившият служител. "И сега стигнахме до момент, в който това се превърна в проблем, невъзможен за игнориране".

По-рано Ердоган бе заявил желание да засили ядрения арсенал на Турция.

"Някои държави имат ракети с ядрени бойни глави, не само една или две. Но същите тези държави казват, че Турция не бива да има такива ракети. Не съм съгласен с това", каза Ердоган миналия месец, цитиран от Анадолската агенция.

На 6 октомври президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще изтеглят всички войски от Североизточна Сирия, прочиствайки пътя за турско въздушно и сухопътно нахлуване. Войските на Ердоган започнаха нападение в сряда, а сухопътните сили нахлуха по-късно същия ден.

В понеделник руските военни сили патрулираха до границата между Сирия и Турция, което показва, че Москва иска да запълни вакуума на сигурност след изтеглянето на американските войски от региона миналата седмица, пише Fox News.

Тръмп от своя страна заяви, че САЩ "ще използват агресивно икономическите санкции, за да се насочат към онези, които позволяват, улесняват и финансират действията в Сирия". "Готов съм напълно да унищожа икономиката на Турция, ако турските лидери продължат да вървят по този опасен и разрушителен път", каза Тръмп. 

Страните-членки на ЕС обещаха да преустановят износа на оръжие за Турция заради военните операции в Сирия, както и осъдиха нахлуването на Анкара в Северна Сирия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"