В Германия: България вади изключителна оферта към Фолксваген

В Германия: България вади изключителна оферта към Фолксваген
A A+ A++ A

За да осигури договора за новия завод на Volkswagen, България е готова да удвои субсидиите, които предлага, пише в ексклузивен материал германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро, 250 до 260 милиона евро", заяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев пред F.A.Z. В момента Плевнелиев е председател на автомобилен клъстер България и лобира активно в полза на страната си.

България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia. Българският премиер Бойко Борисов обеща на Volkswagen да покаже, че ще бъде "най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света".

Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци. Германският автомобилопроизводител вече създаде свое турско подразделение в западния град Маниса в началото на октомври, с което постави основите за начало на производствената си дейност в Турция. Въпреки това противоречивите решения на президента Реджеп Ердоган и негодуванието срещу тях в Брюксел разколебават компанията. 

"Решението за построяването на нов завод беше отложено от Управителния съвет“, посочват от VW. "Следим отблизо ситуацията и сме притеснени за настоящото развитие“, допълват още те.  Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика.

В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция, с която властите в Анкара искат да създадат зона за сигурност за бежанци и да изкарат бойците на кюрдската милиция YPG извън границата. Като конкретна причина за инвазията се посочва обявеното изтегляне на американските войски в района от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »