Тръмп заплаши да унищожи турската икономика

Тръмп заплаши да унищожи турската икономика
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да унищожи турската икономика, ако Анкара не промени политиката си към Сирия, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Тръмп обяви, че в отговор на турската инвазия в Сирия прекратява търговските преговори с Турция и повишава с 50% за внос на турска стомана.

Той се зарече да унищожи бързо турската икономика, ако Турция продължи "по този опасен и разрушителен път", посочва Ройтерс. Тръмп добави, че американските военни, които се изтеглят от Сирия, ще се редислоцират и ще останат в района, за да следят развоя на ситуацията.

Турските войски влязоха в северния сирийски град Манбидж - вижте във видеото

В телефонен разговор Тръмп е притиснал турския лидер да „спре инвазията, да въведе незабавно прекратяване на огъня и да започне преговори с кюрдските сили в Сирия“, съобщи вицепрезидентът Майк Пенс.

"Той ме помоли да ръководя делегация. Ще замина възможно най-бързо в региона, за да настоявам за примирие и споразумение чрез преговори", каза Пенс.

"Турската военна офанзива застрашава цивилни, както и мира, сигурността и стабилността в района. Бях съвсем ясен с президента Ердоган, че действията на Турция пораждат хуманитарна криза и създават условия за възможни военни престъпления", се казва в декларация на Тръмп., цитирана от ДПА. "Те трябва да превърнат в приоритет защитата на цивилните, особено на уязвимите етнически и религиозни малцинства в североизточна Сирия. Безразборният обстрел срещу цивилни, разрушаването на цивилната инфраструктура и нападенията срещу етнически и религиозни малцинства са неприемливи", добавя Доналд Тръмп.

Той заяви още, че счита Турция за отговорна за последващото задържане на терористите от ИДИЛ в зоната на операцията.

В понеделник Министерството на финансите на САЩ наложи наказателни санкции срещу министъра на отбраната на Турция и други двама министри в отговор на военното нападение на Анкара срещу Северна Сирия. Министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на енергетиката Фатих Донмез бяха поставени в черния списък за санкции на Министерството на финансите, с което бяха замразени активите им в САЩ, както и сделки с тях или свързани със САЩ.

Американският министър на отбраната Марк Еспер обяви, че САЩ ще поискат от съюзниците си в НАТО да наложат наказания на Турция за инвазията й в североизточна Сирия. Неприемливото нахлуване също подкопа успешната международна мисия срещу ИДИЛ в Сирия и като резултат доведе до освобождаването на много опасни затворници от ИДИЛ, заяви Еспер.

Той подчерта, че ще пътува до централата на НАТО в Брюксел следващата седмица, за да поиска от съюзниците „да предприемат колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки в отговор на тези ужасяващи действия от страна на Турция“.

Френският президент Еманюел Макрон е изтъкнал в телефонен разговор снощи с президента на САЩ Доналд Тръмп "абсолютната необходимост да не се допусне нов възход" на групировката Ислямска държава в резултат на турската операция срещу кюрдите и изтеглянето на американските войски от северна Сирия, съобщи Елисейският дворец. Френският президент е разговарял по телефона и с президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Ирак Бархам Салех, добавя АФП.

Франция и други европейски държави се опасяват, че голям брой членове на ИД, задържани от кюрдите, ще успеят да избягат и джихадистката групировка ще се възползва от хаоса в сигурността, за да се реорганизира на място, посочва АФП.

В разговора между Макрон и Ердоган "бе потвърдено дълбокото различие във възгледите за предвидимите последици на турската офанзива в североизточна Сирия", се казва в съобщението на Елисейския дворец.
Според турското съобщение за разговора Ердоган "е разяснил на Макрон целите на турската операция в Сирия и е обърнал внимание на заплахата от терористичните групировки Даеш и (кюрдските) Сили за защита на народа за сигурността на Турция и териториалната цялост на Сирия".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »