Боби Михайлов се опълчи на Бойко Борисов, ще разкрие всичко в петък

Боби Михайлов се опълчи на Бойко Борисов, ще разкрие всичко в петък
A A+ A++ A
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от премиера Бойко Борисов днес, след като БФС не успя да създаде условия за нормалното провеждане на евроквалификацията срещу Англия (0:6).
 
На базата в Бояна Михайлов коментира пред журналисти, че в петък от 14:30 часа има заседание на Изпълкома на БФС и след него той ще отговори на всички въпроси на медиите. 
 
Novinite.bg вече Ви информира, че държавна намеса в делата на БФС може да има жестоки последствия за футбола у нас, защото ФИФА и УЕФА забраняват такава изрично.
 
В последните години е имало няколко подобни инцидента, които доведоха до полемики. По-рано днес премиерът на България Бойко Борисов официално поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, като спортният министър Красен Кралев уточни, че държавата прекратява всякакви взаимоотношения с Футболния съюз, включително “финансови”.
 
Член 17 от правилника на ФИФА гласи, че “Всеки член на ФИФА ще менажира футболната си дейност независимо и без намеса от трети страни”. Няма обаче допълнителни пояснения какво точно означава “намеса от трети страни”, което оставя различните случаи отворени за интерпретация. През октомври 2017 ФИФА замрази членството на Футболния съюз на Пакистан, след като президентът на организацията подаде оставка поради подозрения в корупция и на негово място временно бе назначен ръководител от съда на страната. Наказанието бе отменено през март следващата година, когато административно назначеният ръководител върна управлението в ръцете на Футболния съюз.
 
В края на 2015-та година ФИФА наложи подобно наказание на Кувейт, след като установи, че правителството се меси в работата на Футболния съюз, макар и да не уточни каква точно е тази намеса. Наказанието не позволи на националния отбор на страната да участва в квалификациите за Мондиал 2018, но правата на Федерацията бяха възстановени през 2017, след като Кувейт прие нов закон за спорта, който отговаря на изискванията на ФИФА.
 
В навечерието на Мондиал 2018 подобен проблем имаше и Испания, като отборът бе под угрозата да не бъде допуснат до участие на Световното първенство, след като президентът на Футболната федерация подаде оставка заради подозрения в корупция. Спортният съвет на Испания настоя Федерацията да проведе избори за нов ръководител, което именно бе определено от ФИФА за държавна намеса. В крайна сметка след среща между главния секретар на ФИФА и спортния министър на Испания и проблемът бе изгладен, като не се стигна до наказание.
 
Преди година бяха спрени правата на Футболната асоциация на Сиера Леоне, след като антикорупционната комисия на страната уволни президента на Асоциацията Иша Йохансен и генералния секретар Кристофър Камара заради разследване за корупция. През юни тази година от двамата бяха свалени обвиненията и те бяха възстановени на позициите си, след което ФИФА свали наказанието на страната.
 
От друга страна в края на 2017-та година ФИФА бе разкритикувана, че не прилага правилата си за забрана на държавна намеса толкова строго в Китай. Въпросът бе повдигнат, тъй като ръководителите на Китайската футболна федерация са също така и държавни служители. Президентът на Федерацията Цай Джънхуа е също така заместник-директор на Държавната спортна агенция, а неговият заместник във Федерацията Джан Дзиен е ръководител на същата Агенция, което е в разрез с правилата на ФИФА. Според критиките световната футболна централа не обръща внимание на този проблем, заради големия китайски футболен пазар и силното влияние на Китай.
 
Не е ясно дали искането на оставката на Борислав Михайлов от Бойко Борисов ще бъде определено за държавна намеса от ФИФА, но е важно да се уточни, че БФС като спортна федерация не получава пряко държавно финансиране и се самоиздържа. Това не означава, че държавата не подпомага дейността на БФС по други начини, за които именно Кралев каза, че ще бъдат прекратени до подаването на оставка от Михайлов.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »