Ново 20! Набедиха любимия детски герой Спондж Боб за расист, насилник и убиец

Ново 20! Набедиха любимия детски герой Спондж Боб за расист, насилник и убиец
A A+ A++ A

Холи Баркър, професор от университета в Сиатъл, написа цяла статия, в която твърди, че любимият анимационен герой на децата Спондж Боб е расист и насилник. Луда или не професорката излага наяве доста сериозни доводи в подкрепа на своята теза.

В своя материал, озаглавен, "Наследството на насилието в градчето Бикини Ботъм", професорът разкрива, че във въпросното градче, Спондж Боб и приятелите му са колонизирали Бикини Ботъм и са изтребили мeстното "бикинско население". 

"Анимацията "Спондж Боб Квадратни гащи" e изключително вредна за децата. Излишно е това филмче да се казва така. Лош избор от страна създателите. Всички знаем откъде идва името Бикини Ботъм, казва Баркър в статията.

Професор Баркър прави интересна съпоставка. Тя смята, че създателите на сериала неслучайно са избрали името Бикини Ботъм. То идва от остров Бикини, където между 1946 г. и 1958 г. са извършени 23 ядрени тестови опита от американските въоръжени сили. Някои от пуснатите бомби са толкова мощни, че предизвикват радиоктивно замърсяване. Доста хора живеещи в близост до острова са евакуирани, други се разболяват, а трети даже и умират. 

Така според професора анимацията "Спондж Боб" е една еманация на американската жестокост. Тя стига толкова далеч в своите разсъждения, като казва още, че "Спондж Боб" е една цяла метафора на американския колониализъм и на американското общество изобщо.

"В случая Бикини Ботъм е едно космополитно средище, точно каквото изглежда обществото на САЩ в момента. Не е ясно жителите на Бикини Ботъм откъде са дошли, но със сигурност може да се каже едно. Те изтребват и завладяват местното население, така както правят европейците с индианците. Тази метафората е толкова явна!

Едно дете не бива да гледа такива неща, завършва в анализа си Холи Баркър".

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »