Тръмп иска от Саудитска Арабия да плати на САЩ за разполагането на войски

Тръмп иска от Саудитска Арабия да плати на САЩ за разполагането на войски
Twitter/@POTUS
A A+ A++ A

Саудитска Арабия ще плати на САЩ за разполагане на допълнителни военни части там, заяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пред репортери.

“Изпращаме допълнителни сили в Саудитска Арабия. Саудитска Арабия по мое искане се съгласи да ни плати за всичко, което правим, за да им помогнем. И ние ценим това”, каза той, предаде БГНЕС.

Преди това Пентагонът потвърди допълнителното разполагане на 3 000 военнослужещи в Саудитска Арабия, както и допълнителни въоръжения в отговор на атаките срещу петролния сектор на страната. Брайън Хук, специален представител на Държавния департамент на САЩ за Иран, заяви, че тези сили имат изключително отбранителен характер и тяхната мисия е да защитават Саудитска Арабия от атаки от Иран.

Няколко петролни съоръжения в Саудитска Арабия бяха ударени на 14 септември. След инцидента най-големият износител на петрол намали производството си с повече от половината. Йеменски бунтовници хуси, срещу които се воюва арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заявиха, че техните бойци са извършили нападението с помощта на дронове. САЩ заявиха, че няма доказателства за нападение от Йемен, и обвиниха Иран в това. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, също смята, че Техеран е замесен в атаките. Иран отрича твърденията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »