От 30 на 20 години затвор за ревнивец, заклал жена си

От 30 на 20 години затвор за ревнивец, заклал жена си
A A+ A++ A

От 30 на 20 години затвор Върховният касационен съд е намалил присъдата на 45-годишния Георги Генов от Пазарджик, който уби съпругата си Катя със 17 пробождания с нож.  

Върховните магистрати обаче не са променили обезщетението от по 200 000 лв., което Генов трябва да плати на двете си дъщери-близначки и на тъщата си, които настояваха за най-тежкото наказание. В Окръжния съд в Пазарджик делото се гледаше по съкратеното следствие, а поисканата от прокуратурата доживотна присъда не бе уважена от съдебния състав.

Върховните магистрати са преценили, че въпреки безмилостния начин на извършване на деянието и проявената от Генов изключителна ожесточеност и отмъстителност, убийството не е било предварително обмислено, планирано и подготвено. Подсъдимият не е действал хладнокръвно, а умисълът за умъртвяването на пострадалата се породил у него внезапно при опита му за пореден път да проведе разговор с нея.

Като смекчаващи вината обстоятелства са отчетени още трудовата ангажираност на Генов и изразеното в съдебната зала съжаление. Георги и съпругата му се разделили след 25 години брак заради постоянните побои, на които неведнъж ставали жертва и двете им дъщери. Жената се изнесла при майка си в Пещера, а във фаталния 1 септември 2017-а ​Генов проследил автобуса, с който Катя пътувала.

Той слязъл от колата си и пресрещнал жена си, но тя пак отказала да говори с него. Тогава Георги извадил нож, повалил я на земята, легнал върху нея, за да не мърда и започнал да й нанася удари по цялото тяло. Жената викала: „Помощ, умирам“ пред шестима свидетели, които по това време минавали по улицата. Никой обаче не се притекъл на помощ, но поне била повикана линейка, която да откара ранената Катя в болница.

По пътя обаче жената издъхнала от раните си, а убиецът изчезна и се укри, но 3 дни по-късно бе заловен в семейната вила край ихтиманското село Мухово. В издирването му тогава се включиха и военни части в помощ на полицаите от пазарджишката областна дирекция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"