Печатат близо 17.3 млн. бюлетини за кметските избори

Печатат близо 17.3 млн. бюлетини за кметските избори
Булфото
A A+ A++ A

 

Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, с изключение на две кметства – с. Паталеница, Пазарджишко и в с. Стефан Караджово, Болярово. В рамките на деня очакваме и там да бъдат утвърдени образците. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовния брифинг на комисията във връзка с местните избори, предаде БГНЕС.

„Към момента тиражът на бюлетините, който е одобрен във връзка с подадените заявки на Общинските избирателни комисии за бюлетините, това е 17 257 800. По отношение на общински съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600. Същият е тиражът по отношение на бюлетините за кмет за община, тъй като съвпадат като данни. По отношение на кметове на райони това включва кметове на райони в трите града София, Пловдив и Варна е 1 858 100 броя, за кметове на кметства – 1 598 500 бюлетини“, посочи Андреев и уточни, че тази бройка е без двете кметства, където все още не са одобрени образците на бюлетините.

Той уточни, че цената за отпечатване на бюлетина е 30 ст., като в нея влиза изготвяне на графичния й дизайн, хартията, мастилото и транспортирането им до крайните точки. Прогнозната сума на поръчката е малко над 6 млн. лв. с ДДС, добави говорителят на ЦИК.

Андреев посочи, че продължава регистрацията на наблюдатели за местния вот като до момента са регистрирани 7 неправителствени организации с общо 74 броя упълномощени наблюдатели.

„Международните наблюдатели са 21 като са от две международни организации – трима са от парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество „ПАЧИС“ и 18 наблюдатели от Естония “, уточни говорителят на ЦИК.

Той коментира и постъпилите жалби и сигнали в ЦИК.

„По отношение на жалбите и сигналите, към момента в ЦИК са постъпили общо 31 сигнала и 147 жалби, от които по отношение на общинските избирателни комисии са 28, а по отношение на регистрации на кандидати, общински избирателни комисии, секционни избирателни комисии 119“,обяви той и добави, че комисията е излязла с решения по всичките, с изключение на две.

„Жалбите срещу решения на ЦИК са 14 като в момента все още има две висящи жалби. Едната е по отношение на партия БАСТА срещу решение за разделяне на изборните книжа и материали от общинска избирателна комисия в Столична община. Другата е жалба от страна на един кандидат, който обжалва недопускането му до участие във форма на отразяване на предизборната кампания в една от обществените медии“, уточни той.

Попитан дали вече е ясен размерът на глобата, която ще бъде наложена на лидера на Атака и кандидат за кмет на София Волен Сидеров, Андреев заяви, че към момента тече процедура и не може да каже дали решението ще излезе преди или след изборите.

Стана ясно още, че Сидеров обжалва в съда и недопускането му до участие в „Панорама“ и именно магистратите трябва да кажат дали ЦИК има отношение към подписаните споразумения между политическите партии и медиите. Говорителят обясни, че те само съблюдават всички кандидати да са равнопоставени и че за неспазването на договорките те не са страна.

Александър Андреев припомни, че 12 октомври е последният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на място или по електронен път. Този срок е последен и за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. От тази възможност могат да се възползват само хора, които нямат физическа възможност да отидат до урните като това трябва да докажат с представяне на решение от ТЕЛК.

„Лицата, които не са успели да подадат заявление до 12 октомври, могат да направят това най-късно до 21 октомври. На 16 октомври ще бъде публикуван и списъкът на заличени лица и какво е основанието за това“, обясни той.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »