Последно: Без съкратено следствие при умишлено убийство

Последно: Без съкратено следствие при умишлено убийство
A A+ A++ A

Няма да се прилага съкратеното съдебно производство при умишлено причиняване на смърт. Това реши окончателно парламента, като промени на второ четене текст от Наказателно-процесуалния кодекс. "За" текста гласуваха 92 народни представители, "против" - 62 и "въздържали се" 11, с което той бе приет.

Първоначалното  БСП, „Обединени патриоти” и „Воля” искаха да няма съкратено производство и за причинени умишлено тежки телесни повреди. Текстът беше променен между четенията след предложение на ГЕРБ.

Крум Зарков от БСП припомни по време на дебатите, че е било постигнато съгласие на председателски съвет, а днес се предлага „осакатен“ текст. „В обществено-политически план това също е грешно – защото тежкото чувство на неадекватност на наказанието, ще се появи пак утре по повод на тежки телесни повреди и ще предизвика от хората реакция. Вместо да дадем устойчивост, след няколко месеца ще се събудим със същия този дебат“, каза Зарков.

Искрен Веселинов, от името на ВМРО, настоя тежката телесна повреда да не отпада от кръга на рестриктивния текст.

Емил Димитров, който е от гражданската квота на „патриотите” се обърна към Зарков с думите: „ Г-н Зарков, вие сте Крум Зарков, не сте хан Крум. Искате доживотна без замяна, а има 10 случая за 5 години насам – само един е за тежка телесна повреда, при която деецът се е възползвал, но не е ясно дали е получил намаляване на присъдата”.

Генезисът на проблема е жестокото престъпление в Сотиря, каза Таско Ерменков от БСП. Той попита, ако лекарите бяха успели да спасят живота на това момиче, щеше ли престъплението да е по-малко.

Красимир Ципов от ГЕРБ припомни, че преди да бъде въведено бързото производстви делата се точиха по 15 години, експертизи се губеха, свидетели забравяха дадени показания, дадени в досъдебното производство. „Постигнахме ли справедливо наказание – не, не го получихме. И след като получихме от Страсбург показания заради бавно правосъдие и след като по давност се прекратиха няколкостотин хиляди дела, се въведоха тези текстове”, заяви Ципов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »