Турция привика американски дипломат заради туит

Турция привика американски дипломат заради туит
A A+ A++ A

Турското министерство на външните работи привика временно управляващия американската дипломатическа мисия в страната, заради това че официалният акаунт на посолството е "харесал" пост в социалната мрежа "Туитър" на опозиционен журналист, живеещ в чужбина. Според турските власти Ергюн Бабахан има връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен.

Ергюн Бабахан е написал в профила си, че "Турският народ трябва да се приготви за политически период без (лидера на Партията на националистическото действие Девлет) Бахчели". 71-годишният Бахчели е ключов партньор на управляващата Партия на националистическото действие и миналата седмица постъпи за кратко в болница, след което беше изписан.

Говорителят на турското външно ведомство Хами Аксой посочи, че е поискано "ясно и конкретно изясняване" на случая. Президентският директор по комуникациите Фахреттин Алтун определи "харесването" в петък като "фройдистка грешка" и беше категоричен, че не е работа на американското посолство да се намесва в турската вътрешна политика.

Малко след случая на официалната страница на американското посолство в Анкара в "Туитър" беше публикувано извинение, в което се посочва, че "лайкването" е било по грешка. От посолството изразявт съжаление за нея и се извиняват за всякакво объркване по повода.

По-рано днес американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Турция заради сондажите в кипърската зона на Егейско море.
От Атина, където е на посещение, Помпео заяви, че Вашингтон засилва военното си присъствие на гръцка територия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"