София става Европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

София става Европейска столица на неврохирургията през 2022 г.
A A+ A++ A

София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г. Новината за огромното признание към българската неврохирургия дойде от Дъблин. Там преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). Новината съобщи председателят на Българското дружество по неврохиругия проф. Николай Габровски, д.м.н. по време на годишната конференция на дружеството в Правец. XXVIII Национална конференция на Българското дружество по неврохирургия се проведе в периода 5-7 октомври 2019 г., съобщи Нова тв.
След оспорвана битка, София беше избрана за домакин на конгреса на EANS през 2022 година. Престижното председателство печелим за първи път в историята на неврохирургията ни. Конкурентите, които успя да „надвие” българската неврохирургия са повече от сериозни. След тайно гласуване София успя получи доверието на общото събрание. Другите кандидати бяха  Барселона и Тел Авив. София 2022 е резултат от месеци на упорит труд и неуморните усилия на екип от неврохирурзи и ивент мениджъри, благодарение на които София 2022 ще затвърди мястото на страната ни като водещ фактор в областта на науката. Това показва високата оценка, която световно признатите неврохирурзи дават на колегите си от България.
Очаква се, в рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в София през есента на 2022 г да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света. Те ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-малко сложната и неразгадана част от човешкото тяло – нашия мозък.  „Бих искал да благодаря на всички, които работиха, за да може днес да съобщим новината на годината в сферата на неврохирургията - София ще бъде домакин на конгреса на EANS през 2022 г. Този успех е израз на доверие към българската неврохирургия. А, това, колеги и приятели, сме всички ние”, обърна се към делегатите на конгреса проф. д-р Николай Габровски, д.м.н.
Всяка година една европейска столица бива определена за домакин на престижния форум. Така след тежка надпревара се обявява коя страна ще председателства форума след 3 години. През този период предстои сериозна и наситена с множество отговорности работа, а дейността му се следи зорко за спазване на високите стандарти на асоциацията.
Европейската асоциация на неврохиругията (EANS) е сред най-престижните научна формации в света и е безспорно водеща в Европа. Освен ежегоден научен конгрес, EANS организира обучителни курсове, които завършват с изпит за Европейска диплома по неврохирургия. София беше домакин на такъв курс през 2016г. Отличните впечатления от града, организацията и нивото на обучение са били важна стъпка в доверието към София и българската неврохирургия.
„Подобна новина е голям успех за усилията, за ръководствтото на БДНХ и за председателя му. Това е признание за нашата школа по неврохирургия”, коментира Борислав Китов – професор по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив
„Определям го като голямо постижение и голямо признание за българската неврохирургия и медицинската общност в България като цяло. Целият елит на неврохирургията в световен мащаб ще пристигне в София. Това е много значимо за нас като специалисти и се случва в момент, когато авторитет на съсловието ни е подложен на натиск, а доверието към българските лекари е силно намалено. София 2022 – домакинството на EANS дава възможност това да се промени и да се затвърди високата оценка, която получаваме навсякъде по света”, посочи проф. Явор Енчев – Началник клиника по неврохирургия, УМБАЛ „Св. Марина” – Варна.
„Решението на EANS да проведе годишния си конгрес в София през 2022 г. е израз на доверие и признание. Доверие към хората, стоящи зад проекта и към институциите, които трябва да ги подкрепят. Признание за това, че медицината в България, в частност неврохирургията, е на европейско ниво. България е на световната сцена!”, каза проф. Венелин Герганов – Клиника по неврохирургия, International Neuroscience Institute, Хановер, Германия и Клиника по неврохирургия, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".
„Мисля, че тази година можем да я отчетем като година с доста постигнати успехи на БДХН. Най-голям успех за мен е спечелването на кандидатурата на София за домакин на Европейския конгрес по неврохирургия през 2022 г. Неимоверни усилия от страна на дружеството, важното е, че всичко завършва с усех. Това издига престижа на българската неврохирургия. Да сме домакин на подобен форум е било мечта на всички, на поколения неврохирурзи”, посочи полк. проф. Тихомир Евтимов - Началник клиника по неврохирургия, ВМА.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"