Сигнализираме за насилие над животни на специален зоотелефон

Сигнализираме за насилие над животни на специален зоотелефон
A A+ A++ A

Да бъде създадена специализирана телефонна линия, на която да се подават само сигнали, свързани с проява на жестокост към животни. Около тази идея се обединиха участниците в първото обучение на зоополицаи в Пловдив.

Целта на създаването на специализирана телефонна линия е да се разтовари дейността на телефон 112, който сега поема и сигналите за проявена жестокост над животни.

инспектор Калин Николов - дирекция „Зоополиция и кинология": В момента сигнали могат да бъдат подавани на 112, желателно е този телефон да бъде използван само за спешни случаи, които са свързани със застрашаване на човешки живот или в случаи, в които би могло да бъде спасено животно.

Експертите апелират свидетелите на подобен тип деяния не само да публикуват гневни постове в социалните мрежи, а да подават сигнали към полицията.

инспектор Калин Николов - дирекция „Зоополиция и кинология": Няма как да започне разследване от снимка на животно, без информация кога се е случило, къде се е случило, защо се е случило, имало ли е свидетели. Ако гражданите искат този тип престъпления да намалеят, те трябва да са по-активни при подаване на сигнали, при самото провеждане на разследването, могат да бъдат свидетели.
д-р Надежда Мечева -фондация „Четири лапи": За жалост, когато поискаме от гражданите да свидетелстват и да съдействат по подобен случай на насилие, доста често те остават безучастни и не проявяват каквото и да било желание и не може да се стигне до това органите на МВР да могат да започнат някаква наказателна процедура.

Все пак подадените сигнали за жестокост на животни през годините са се увеличили. Ако през 2014-а регистрираните случаи са били 178, за 2018-а те са 349.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"