Сезонът за лов на глигани е открит, 70 000 авджии вдигат пушките

Сезонът за лов на глигани е открит, 70 000 авджии вдигат пушките
A A+ A++ A

Днес се открива сезонът за групов лов на дива свиня. Очаква се в гората да излязат близо 70 хиляди ловци, за които ще важат правилата за безопасност и мерките за биосигурност, наложени заради африканската чума по свинете.

По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен в три вместо в досегашните два дни седмично. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от чума.

За провеждане на лов ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция, и пръскачки, с които ловците обработват използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и автомобилите си.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса африканска чума, а изследванията са за сметка на Агенцията по храните, съобщи БНР.

От полицията информират, че са извършени инструктажи на ръководителите на дружинките по места. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

От извършения анализ като най-чести причини за допуснати предишни инциденти се извеждат:

- стрелба по шум или неясно видима цел;

- използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

- неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;

- самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

- употреба на алкохол и упойващи вещества

Това е поводът да напомним в началото на новия ловен сезон някои от основните правила за безопасно поведение:

Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;

Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;

Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Във връзка с необходимостта от превенция за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, е необходимо ловът на територията да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция.

Следва участниците в лова да бъдат инструктирани при провеждането на ловните излети да проявяват повишена бдителност за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

ОДМВР – Пловдив припомня, че съгласно влезлите в сила през 2019 г. изменения на ЗОБВВПИ и ЗЛОД:

1. Ловуването се извършва с гладкоцевно, дългоцевно нарезно огнестрелно ловно оръжие и късоцевно нарезно огнестрелно оръжие за ловни цели. Когато оръжието е полуавтоматично, то не може да бъде заредено с повече от един плюс два патрона в магазина, с изключение на късите нарезни оръжия за ловни цели. Ловните оръжия не могат да бъдат автоматични. Всички ловни оръжия и оръжия за ловни цели трябва да отговарят на техническите изисквания за безопасност.

2. Подборното ловуване се извършва с дългоцевно нарезно ловно оръжие, късоцевно нарезно оръжие за ловни цели или с гладкоцевно ловно оръжие с куршум. Право на придобиване, носене и употреба на ловно нарезно оръжие и късоцевно нарезно оръжие за ловни цели имат само лицата, придобили квалификация по реда на чл.26 от Закона за лова и опазване на дивеча и отговарящи на изискванията на чл. 58 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства.

3. Забранява се придобиването, съхранението, носенето и употребата на заглушители за оръжия, с изключение на супресори за дългоцевно нарезно оръжие за ловни цели, след получаване на разрешение за придобиване. Същите са в категорията основни компоненти на огнестрелни оръжия и следва да имат идентификационни данни като вид, модел, калибър и маркировка.

4. Лицата, получили разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях за ловни цели, пренасят огнестрелното оръжие без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси, а барута и капсулите разделно. Оръжието се пренася в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се пренася и в калъф със заключващо устройство на спусъка.

От ръководството на Областна дирекция на МВР Пловдив е издадено разпореждане за извършване на съвместни проверки от служители на МВР и Регионална дирекция на горите, при спазване на принципа на самостоятелност и в изпълнение на определените им от съответните закони задачи и дейности, с оглед недопускане на произшествия по време на ловните излети и на нарушения на разпоредбите.

По време на самите проверки ще се обръща особено внимание на:

- срока на валидност на разрешението за носене и употреба и вписаното в него оръжие;

- пренасянето на ловното оръжие до мястото на лова без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси, в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие се пренася в калъф само със поставено заключващо устройство на спусъка;

- забраната за носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол;

- забраната за преотстъпване и предоставяне на ООБ на други лица, както и предприемането на мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им;

- безопасното боравене с огнестрелно оръжие и стрелба само по ясно видима цел и разрешеният за сезона дивеч;

- задължителното носене от участниците в ловните излети на шапки и връхни дрехи в сигнален цвят.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"