Министър Ананиев: 86 млн. лева ще влязат в болничните бюджети до края на годината

Министър Ананиев: 86 млн. лева ще влязат в болничните бюджети до края на годината
A A+ A++ A

86 млн. лева ще влязат до края на годината в болничните бюджети. Премиерът Борисов се върна спешно, за да изслуша всички засегнати в сектор „Здравеопазване“ във връзка с 50-те милиона лева, които правителството отпусна. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в МС, предаде репортер на Novini.bg.

„През месец март Министерски съвет при постановление, с което увеличи бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 милиона лева, с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Целта беше да се увеличи свеж ресурс в болниците и да се даде възможност да се увеличат заплатите на специалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри обаче продължи. През цялото време ние сме искали да им помогнем“, припомни той.

„Установи се, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено 6 млн. лева. в противен случай следват санкциите за страната ни от ЕС. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс и затова преценихме заедно с НЗОК, заедно с нашите партньори от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност и взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени", разясни Ананиев.

По думите му на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК Надзорният съвет на касата прие решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва за неотложни разходи на НЗОК. Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. Втората е, че Министерство на здравеопазването през наредба 3, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване можеше да подпомогне чрез допълнително финансиране само 147 болници.

„В някои болници желаните заплати са достигнати, в други – все още не“, каза Ананиев. Той бе категоричен, че отпуснатите средства са отишли в болничните бюджети.

"Потвърждавам, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата", каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

"Понеже темата на последните дни е само за тези 50 млн. лв., от името на Касата и на управителя на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването под формата, че сме изпълнили решението на Надзора, а именно гласуваното увеличение по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лв. да бъде пуснато в действие, считано от 1 юли. Така че потвърждавам, че това е станало", допълни още д-р Дечев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »