Оранжев код за проливни валежи е обявен в 8 области

Оранжев код за проливни валежи е обявен в 8 области
A A+ A++ A

Оранжев код за обилен валеж с гръмотевици е в сила за 8 области на страната днес. Предупреждението е за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Шумен, Варна и Добрич. Очаква се количествата дъжд там да достигнат 40-50 л/кв.м.

В други 17 области е обявен жълт код за значителни валежи. Това са областите Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, София, София Област, Кюстендил и Перник.

 

МВР предприема превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза.

На териториалните структури на дирекция „Пожарна безопасност“ е наредено стриктно да следят обстановката.

 

Заради усложнената метеорологична обстановка министърът на икономиката Емил Караниколов е разпоредил засилен контрол на язовирите.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор вече предприема действия да подсили екипите, които осъществяват контрола над язовирите и съоръженията към тях.

Оперативният щаб на Главната дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" е в готовност за действия при усложнена обстановка. Следи се за повишаване на водните нива в язовирите и за състоянието на язовирните стени и съоръженията.

Язовирите са с осигурени свободни обеми и са в състояние да поемат водите от потенциалните валежи, се казва в съобщението.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »