Бизнесът: Реалната безработица в България е 18%

Бизнесът: Реалната безработица в България е 18%
Реалната безработица надвишава 18% и така на практика почти всеки пети гражданин от икономическо активното население е без работа, отбеляза Димитър Бранков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на осигурените на пълен работен ден непрекъснато спада и това е основният проблем на българската икономика, обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Според данните на НСИ, цитирани от него, към края на май постоянно заетите са малко над 1,8 млн. души, а преди старта на кризата те са били над 2,4 млн.

„Реалната безработица надвишава 18% и така на практика почти всеки пети гражданин от икономическо активното население е без работа," отбеляза Димитър Бранков, цитиран от БГНЕС.

„За разлика от предишни години, тази година имаме неприятно съчетаване на намаляващи продажби, намаляване на брутната добавена стойност на фона на спад на заетостта, съчетан с рязък скок на основните енергийни източници и продукти. Ръстът на БВП се дължи на статистически корекции," коментира Димитър Бранков.

Българската стопанска камара категорично се обяви против административното определяне на минималните осигурителни доходи.

От стопанската камара призовават социалното министерство да се въздържи от налагане по административен път на минималните осигурителни прагове в сектори, в които не е постигната договореност.

Към момента е ясно, че по 44 икономически дейности са постигнати споразумения за това дали ще има ръст на минималните осигурителни доходи за 2013 г.

Преговорите продължават и днес, като се очаква по голяма част от секторите да има подписани споразумения.

БСК са „за" пълна свобода при колективното трудово договаряне, но не и за административно налагане на увеличение на осигурителните прагове.

Ако административно се наложи увеличение, от БСК прогнозират ново съкращаване на работните места, като това важи особено за предприятията в лошо икономическо положение.

Освен това, според БСК, има и сектори, в които има договорено увеличение на минималните осигурителни доходи, което няма да може да бъде постигнато.

Подобна е ситуацията с шивашката и трикотажната промишленост, където беше вече подписано споразумение за 15 % увеличение. Ръстът там може да бъде консумиран безболезнено само в 5-6 по-големи предприятия, където средният осигурителен доход е по-висок от минималния осигурителен доход.

Навсякъде другаде обаче, където заплащането е по-ниско, можем да очакваме непоемане на нови поръчки и съкращаване на персонал, обясни Димитър Бранков.

#Българска стопанска камара #БСК #Димитър Бранков #социално осигуряване #заетост #безработица #БВП #доходи #работни места #осигурителен доход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"