Около 30% от новите жилища се купуват с кредит

Около 30% от новите жилища се купуват с кредит
A A+ A++ A

Около 30% от новите жилища се купуват с кредит. Това сочат данни на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Според Десислава Петрова от една от фирмите, членуващи в асоциацията 70% от сделките в сегмента са са двустайни, като по-голямата част от тях се придобиват за инвестиция. По думите й, при тристайните преобладават броят на имотите купувани за собствено ползване.

„Купувачите на апартаменти за даване под наем са хора от малки градове в страната или българи, живеещи в чужбина. От общия брой сделки около една десета са с наши гурбетчии, решили да вложат парите с в имот в родината, като преобладават българите, пребиваващи в момента във Великобритания. По-малките жилища най-често се купуват от млади семейства на възраст над 25 години, а по-просторните от хора между 35-40 годишна възраст“, поясни тя. Петрова добави, че се съкращава и времето за покупка на жилищата.

Допреди няколко години то е било обикновено след 7-8 огледа, а сега това става след третия или четвъртия. Голям процент от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство, заради което почти 100% от проектите се продават преди да получат разрешение за ползване.

„Търсенето в София остава основно отново в южните райони. В момента на пазара има предлагане на ново строителство, но не и свръхпредлагане. През миналата година са били издадени около 15 000 разрешителни за строеж, но започнатите проекти са 8000“, поясни тя. „Купувачите отдават все по-голямо внимание на сервизните помещения, особено тези с лесен достъп в самото жилище. Близо 80% от клиентите имат изискване за място за съхранение на вещите, както и мокро помещение, когато търсят нов дом. Тази потребност е пряко свързана с подсигуряването на битово удобство, особено при семействата с деца“, допълва Десислава Петрова. По думите й клиентите се интересуват все повече и от общите части на сградата - имат желание да разгледат някоя от вече построените сгради на инвеститора, за да са наясно какво биха могли да очакват за своя бъдещ нов дом. Председателят на НАП Георги Шопов отново припомни предложението на асоциацията за въвеждане на електронни разрешителни за строеж, каквато е практиката в съседните Северна Македония и Сърбия. „За първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли в бюджета на Столична община приблизително 7.8 млн. лева от такси за разрешения за строеж на сгради. Издадените визи за изграждане на жилища са с общо 788 214 кв. м РЗП, показва справка в НСИ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"