СУ откри новата академична година с 4455 първокурсници

СУ откри новата академична година с 4455 първокурсници
A A+ A++ A
Софийският университет откри новата академична година с 4455 първокурсници, като 23-ма от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади.
 
Традиционно, преди тържествената церемония в Aулата на най-старото висше училище у нас, ректорът проф. Анастас Герджиков и академичният състав поднесоха венци и цветя пред паметниците на Христо и Евлоги Георгиеви.
  
"Твърдението, че студентите в българските висши училища намаляват, защото предпочитат да учат в чужбина, е невярно", заяви в словото си ректорът проф. Анастас Герджиков. "Причината е демографската криза, която е причина и за рязко намаляване на кандидат-студентите, избрали чуждестранно висше училище. Броят на удостоверенията, издадени от МОН на желаещите да учат другаде, само тази година е намалял от 5000 на 3500, което е спад с 30 процента - спад, какъвто няма в нито едно българско висше училище.
 
Обратно - броят на чуждестранните студенти в Софийския университет "Св.Климент Охридски" нараства, като тази година е над 1300 студенти, което е над 6 процента от общия брой на студентите. Причината е, че специалности и програми на английски, а и на други езици са десетки", каза ректорът на СУ проф.Анастас Герджиков.
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е завършила българска и френска филология именно в Алма матер, почете откриването на новата академична година.
 
"Имаме нужда от вас, от активни поколения, грамотни лидери, които утре ще коват закони, ще управляват, ще обучават, ще отсъждат или ще откриват нови технологии – уверени в познанията си, смели и независими в действията си. Не се притеснявайте от силата на собствената си позиция, участвайте активно в политиката, в обществените дебати с познания и компетентност, които тук ще получите.“ 
 
"Ако имаше единица мярка за познание, тя щеше да носи името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изтъкна Илияна Йотова. Според вицепрезидента университетът е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието и измислените идоли, на бунта срещу полуистините и фалшификатите.
 
Илияна Йотова призова за още по-голяма свобода и автономия на университетите. "Трябва да освободим енергията на университетите и предложенията да дойдат именно от тези аудитории, от тези млади хора“, отбеляза тя.
 
Заедно с ректора проф. Анастас Герджиков вицепрезидентът Йотова връчи студентските книжки на първокурсници – лауреати на олимпиади.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »