Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лицензия за експлоатация за нов 10-годишен период

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лицензия за експлоатация за нов 10-годишен период
A A+ A++ A

На 1 октомври 2019 г. председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ст.н.с. д-р Лъчезар Костов връчи на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов лицензия за експлоатация на шести блок за следващите 10 години. На церемонията в АЯР присъстваха Марияна Николова – заместник министър- председател по икономическата и демографската политика, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Жаклен Коен, депутатите и членове на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание Мартин Тинчев и Жельо Бойчев, представители на подразделението на „Росатом” за Централна Европа и на АО „Русатом Сервис”, ръководители и експерти от АЯР и АЕЦ „Козлодуй”.

Лицензията, издадена от АЯР, дава право на АЕЦ „Козлодуй” да експлоатира шести блок 10 години – максималният срок съгласно националното законодателство, за който се издава този документ. В процеса на изготвяне на обосновката за продължаване на срока на експлоатация на шести блок, в съответствие с международно приетите стандарти, прилагани при изпълнението на проекти за удължаване на експлоатационния срок, са извършени необходимите анализи на безопасността и количествени оценки на остатъчния ресурс на съоръженията, свързани с безопасната и надеждна работа на блока.

Резултатите от направените разчети потвърждават, че няма ограничения за безопасната работа на шести блок в следващите 30 години. Паралелно с дейностите по проекта за продължаване на срока на експлоатация е проведен Периодичен преглед на безопасността на шести блок, който представлява систематична преоценка на всички фактори на безопасност на проекта и експлоатацията на ядреното съоръжение. Изготвянето на документа е задължително условие при всеки процес на подготовка за лицензиране.

Резултатите от Периодичния преглед доказват безопасната експлоатация на блока през следващия лицензионен период, както и високо ниво на ядрена, радиационна и технологична безопасност, съизмерима с тази на най-добрите ядрени централи. Проектът и експлоатационната практика съответстват на изискванията на националното законодателство и международните стандарти по безопасност на Международната агенция за атомна енергия и Асоциацията на европейските органи за ядрено регулиране WENRA.

За изминалите 28 години от пуска си през 1991 г., шести блок работи при спазване на всички изисквания за безопасност и има своя безспорен принос за стабилността на националната енергийна система и за опазването на чистотата на природата. От включването си към националната електроенергийна система на 2 август 1991 г. до излизането в планов годишен ремонт на 22 септември 2019 г. блокът е произвел 174 853 772 MWh електроенергия и е спестил изхвърлянето на 207 733 115 тона емисии въглероден диоксид в атмосферата. На другия блок на атомната централа – пети, проектът за продължаване на експлоатационния ресурс също бе реализиран в пълен обем и безопасната му работа е обоснована за 30-годишен период.

От 6 ноември 2017 г. блокът има лицензия от АЯР за следващите 10 години. Финансирането на всички дейности по мащабния проект и на двата блока е изцяло със собствени средства на АЕЦ „Козлодуй”. С успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок над проектния ресурс атомната централа ще запази ролята си на водеща енергийна компания, оперираща най-големите електропроизводствени мощности в страната с нулеви въглеродни емисии, осигуряващи над една трета от електричеството на България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »