Министрите от еврозоната разширяват спасителния фонд

Министрите от еврозоната разширяват спасителния фонд
Палатки на протестиращи от движението „Окупирай“ около символа на еврото пред сградата на ЕЦБ във Франкфурт на Майн. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха да бъде разширен европейският спасителен фонд.

Беше спомената и възможността да се поискат повече средства от МВФ, съобщи вестник „Айриш таймс“, цитиран от агенция „Фокус“.

След петчасова среща в Брюксел министрите се споразумяха по детайлен план да се гарантират първите 20-30% от новите облигационни емисии на страните, които имат затруднения с финансирането, и да се създадат фондове за съвместни инвестиции, за да се привлекат инвеститорите да купуват държавни облигации на еврозоната.

И двете схеми ще влязат в действие до януари. След разширяването на спасителния фонд еврозоната иска и МВФ постепенно да увеличи своето участие.

В същото време много страни не са уверени, че това разширяване на спасителния фонд ще бъде достатъчно на фона на задълбочаваща се дългова криза. Затова трябва да помогне Международния валутен фонд (МВФ), съобщи онлайн изданието „Зюддойче цайтунг“.

Страните от еврозоната продължават да търсят пътища за излизане от дълговата криза. Холандският министър на финансите Кеес де Ягер заяви, че е нужно по-голямо участие на МВФ в спасителните програми.

Според Де Ягер дори и след разширяването си европейският фонд няма да е достатъчно голям, ако се наложи да бъдат спасявани държави като Италия и Испания.

#еврозона #еврозоната #министри #министрите #финансите #финансови #спасителен фонд #фонд #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници