Д-р Ангел Кунчев: Ваксините не дават 100% гаранция, но без тях умират хора

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините не дават 100% гаранция, но без тях умират хора
A A+ A++ A

Ваксините нямат 100% гаранция, но всеки, който се е имунизирал, може да прекара някаква по-лека форма на грипа, а у нас последиците след усложнения понякога са фатални. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина - у нас те са между 3 и 4%, добави той.

Той обясни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им.

Моят съвет е винаги това решение да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак, да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът, изтъкна д-р Кунчев.

Счита се, че няколко месеца след раждането децата имат защита, така че общоприетата граница е над 6 месеца, обясни д-р Кунчев относно възрастовата граница за ваксинация при най-малките. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист.

„Над 120 000 души може да се имунизират безплатно. Към средата на февруари ще имаме ваксините. Ако има интерес, ще увеличим броя на безплатните“, заяви главният държавен здравен инспектор. 

Помага срещу вируса правилното хранене и приемането на необходимите витамини и микроелементи, добави той.

Относно епидемията от морбили у нас д-р Кунчев съобщи, че все още има по 3-4 случая седмично, но след извънредната имунизация броят на заболелите е намалял драстично.

„Много са силни гласовете срещу ваксините, но не са силни антиваксарите. Процентът на неимунизираните деца е малък. 2-3% са. Голяма част от българите знаят истината, разчитат на личния си лекар и изпълняват точно имунизационния календар“, каза още той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"