Симеонов: Доста хотели ще фалират заради кризата с "Томас Кук", а държавата нехае

Симеонов: Доста хотели ще фалират заради кризата с "Томас Кук", а държавата нехае
A A+ A++ A

Десетки хотели в Слънчев бряг ще фалират заради кризата в туризма, поредна след банкрута на „Томас Кук“, но къде е държавата? Този въпрос зададе от студиото на „Здравей, България“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Българската държава трябваше да се ангажира със спешното намиране на самолетни компании, които да предприемат незабавно извозване на туристите, към които фалиралата британска компания е имала ангажименти, подчерта депутатът, но водещият Виктор Николаев го прекъсна с въпроса „А кой ще поеме разходите?“. 

„Държавата трябва да го направи и не виждам нищо лошо в това. 6000 души бе нужно да се извозят от България. Това едва ли ще струва повече от 150 евро на полет. Много пари ли са това? На всяка свиня може да плащаме по 300 лева заради мерките срещу чумата, а за един турист – не. Трябваше час по-скоро да се изкарат от България!“, коментира Симеонов.

„Държавата трябваше да се обърне към тези, които са си плащали данъците (б.а. хотелиерите), а не са си получили парите от „Томас Кук“. 2 месеца си чакат средствата. Поне трябва да им върнат ДДС-то!“, подчерта той.

„Тези хора са ангажирани с доставчици, работници. Те ще фалират покрай „Томас Кук“. Десетки български хотели ще затворят. Къде е държавата?“, попита съпредседателят на „Обединени патриоти“.

„По българските закони, за да има каквито и да било правни претенции към туроператорска фирма, тя трябва да е регистрирана съгласно нашето законодателство. Ако „Томас Кук“ не е регистрирана като туроператор в България, всичките претенции остават само на хартия“, добави той.

Патриотът сподели, че е подал в прокуратурата повече от шест сигнала за сериозни далавери в туризма и има реакция. Отговориха ми например за построен на пясъка в Слънчев бряг мол, че е преместваем обект, а не е строеж. 

„Прокуратурата в по-голямата част от случаите обслужва властта. Не мисля, че е нормално всяка сряда главният прокурор да е при министър-председателя. Тази институция е прекалено близка с изпълнителната власт. Това не е добре. Тя трябва да е независима“, коментира Симеонов. 

„Това с мола на пясъка не е единичен случай. Има сигнали до прокуратурата, получили отказ за разследване и за съдебно производство“, добави той.

Според него обаче протестите срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев са странни.

„Не разбирам защо има хора, които протестират срещу Гешев, като няма други кандидати за главен прокурор. Защо излизаш на улицата, като от твоите среди не си издигнал никого? В 400 общини ще има по един кандидат за кмет. Хайде тогава цяла България да излезе на протест! Нека има повече кандидати!“, заяви лидерът на НФСБ. 

Според него, ако Мая Манолова спечели вота в София, са възможни предсрочни парламентарни избори. 

„Няма начин да помагаме на Йорданка Фандъкова за нов мандат, защото София заслужава по-добър кмет. Има доста сериозни проблеми и не се търсят решения. Запушват се централни улици с безсмислени велосипедни алеи, неглижират се крайни квартали, а Витоша се превръща тотално в заден двор на столицата“, подчерта Симеонов.

„Няма да се превръщам в критик на Фандъкова, но е нужна промяна и нашият кандидат Стефан Иванов, който е с доста богата биография, е деен и принципен, честен човек. Той е бил 12 години общински съветник и е един от създателите на СДС в София. Иванов има нужните качества за кмет“, добави той.

Според него Цветан Цветанов бе освободен като заместник-председател на ГЕРБ по политически причини, а не заради скандалите. 

„Той бе свален поради това, че направи пробив в смесените общини и имаше успехи във всяка община. Смесени са тези общини, в които ДПС трайно се е настанило и ги е превърнало във феодални владения. Цветанов успя да разбие този монопол, да вкара общински съветници от ГЕРБ. Предстоеше на тези общини дори да наложи кметове там и ние му помагахме“, заяви депутатът. 

Цветанов бе освободен, защото има прекалено топли връзки по върховете между ГЕРБ и ДПС, подчерта той.

След като водещият попита кой от Движението за права и свободи има силата да махне бившият заместник на Борисов в ГЕРБ, Симеонов изтъкна, че не става въпрос за принуда, а за договорки. 

„Защо ще освободиш човека, който разби монопола на ДПС в смесените общини? Заради икономически обвързаности, като например за ТЕЦ Варна, на която собственик е Ахмед Доган“, обясни той.

Излиза, че Доган може да махне заместник-председателят на ГЕРБ, добави Виктор Николаев. 

„Това е факт. Може да бъдат използвани различни способи за „обстрелване“ на политически неудобни фигури, но в случая, държавата бе изнудена да даде студен резерв, след като държавната ТЕЦ се отказа и подари около 60 млн. лева на варненската централа. Тя нямаше дори възможности да поеме този студен резерв“, каза още лидерът на НФСБ. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"