ООН: Глобалното затопляне пряко застрашава човечеството

ООН: Глобалното затопляне пряко застрашава човечеството
A A+ A++ A

Два дни след като климатична среща не успя да постигне сериозни обещания за намаляване на вредните емисии, ООН предупреди днес, че глобалното затопляне опустошава океаните и ледовете на Земята по начин, който пряко заплашва голяма част от човечеството, предаде АФП.

Топящите се ледове и ледници, повишаващото се ниво на моретата, мъртви зони в океаните, замърсяване – всичко това унищожава морския живот и възобновяеми източници на прясна вода и води до супербури, които опустошават големи градове всяка година. Това сочат изводите от ключова оценка, одобрена от Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), в който членуват 195 нации.

Някои от тези влияния са необратими.

Докладът, който обхваща 7000 изследвания, е отрезвяващо напомняне, че рекордните обеми вредни емисии, предимно от изгорени фосилни горива, тласкат планетата към климат, който нашият вид не може да понесе.

Но документът алармира и по-ясно от преди за нуждата от борба с промените, които вече не може да бъдат отбягвани.

За някои островни нации и крайбрежни градове настоящата тенденция означава почти сигурно търсене на нов дом.

Сред прогнозите в доклада климатичните промени са направили тропическите бури по-големи и по-мощни и идните десетилетия ще засилят потенциала им, ако глобалното затопляне не бъде ограничено до два градуса по Целзий.

Към средата на века над 1 млрд. душ ще живеят в райони, застрашени от циклони, мащабни наводнения и други екстремни явления, се казва още в текста.

От 2005 г. нивото на моретата се повишава 2,5 пъти по-бързо в сравнение с ХХ век, предимно заради топящите се ледени покривки. А защитата от предизвиканите от тази тенденция наводнения ще струва на човечеството стотици милиарди. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"