193664 статии       |       391 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.62094| EUR 1.95583| GBP 2.16138|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Глобалното затопляне се ускорява

24 септември 2019, вторник / 14:22; Коментари: 0
Send to Kindle
Глобалното затопляне се ускорява

В бъдеще глобалното затопляне ще се ускори. Това заклюиха учени от Мичиганския университет и университета на Аризона, съобщи изданието "Сайънс дейли", цитирано от БТА.

Специалистите за пръв път успешно моделирали екстремното затопляне през ранния еоцен, т.е преди около 56 милиона години. Очаква се, че то може да се повтори в бъдеще.

С помощта на климатичния модел CESM 1.2 (Community Earth System Model) учените установили, че затоплянето рязко ще се ускори с увеличаването на въглеродния газ в атмосферата. Става въпрос за един от климатичните модели, които бяха използвани за петия доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени.

Сред факторите, които обясняват голямата променливост на климата на Земята, е облачната покривка. По-малката облачност през еоцена увеличила затоплянето, предизвикано от изхвърлянето на въглероден газ. Сходни допълнителни условия се наблюдават днес, но нивото на променливост на климата през еоцена няма да бъде достигнато през живота на сегашното поколение.

Ранният еоцен преди около 48-56 милиона години бил най-топлият период в историята на Земята през последните 66 милиона години. Той започнал с палеоцен-еоценовия термичен максимум, който се отличава с рязко затопляне, довело до измирането на много видове.

Температурата на земната повърхност била с 14 градуса Целзий по-висока, отколкото е днес. Нивото на въглеродния газ в атмосферата достигнало 1000 частици на милион, т.е. било 2 пъти по-високо, отколкото е днес.

По мнението на климатолозите, ако не се вземат мерки за ограничаване изхвърлянето на въглероден газ в атмосферата, към края на века нивото му може отново да достигне 1000 частици на милион.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО