Бившият енергиен министър: "Балкански поток" не е рентабилен

Бившият енергиен министър: "Балкански поток" не е рентабилен
A A+ A++ A

Реалистично е да се очаква, че газопроводът "Балкански поток" може да бъде завършен в средата на следващата година. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия енергийният експерт Атанас Тасев.

Моделът е с гарантирана норма на възвръщаемост 8%, добави той.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков проектът не е рентабилен. Има два малки проблема – че ще губим пари и че обслужваме чужди интереси. Като съберете всички планирани приходи от този период и извадите сумата, нужна за построяването, горе-долу излизаме нула на нула, заяви Трайков.

По този начин се подсилва господстващото положение на "Газпром" в региона и това ще влияе върху цените на газа. Притеснява ме, че ще се откажем по 100-те милиона на година, които имаме да вземаме по сегашния договор още 10 години. Газопроводът ще е изцяло за наша сметка, за да се пренася чужд газ. Цената на този проект е равна на инвестицията на "Фолксваген", за която толкова говорихме. С тези пари този завод можеше да се построи и да работи, посочи Трайков.

Ние транзитираме, ние като пазар сме нищо, следвателно нашият интерес е колкото се може повече потоци да се пресичат на наша територия, коментира Атанас Тасев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »