Мълния порази нашенец в Колорадо заради бг раница, той оцеля по чудо

Мълния порази нашенец в Колорадо заради бг раница, той оцеля по чудо
A A+ A++ A

Българин, живеещ в Колорадо, оцеля по чудо, след като беше ударен от гръм в планината. Минко Николов вижда смъртта отблизо, когато се качва в националния парк „Роки маунтийн“. Но страстта му към планинското катерене за малко да му коства животът.

“Едни от първите ми мисли бяха дали ще оцелея, после взеха да ми идват други мисли, че сигурно ще загубя крака и ръката си.”, разказва 31-годишният българин. За щастие Минко Иванов е жив. Но последствията от удара от гръмотевицата ще го преследват цял живот, пише bg-voice.com.

На 17 август той се качва в националния парк Роки маунтийн – от 2012 г. досега, казва, че го е правил над 120 пъти. Именно заради планините се мести в Денвър. Минко вижда идващата бурята, но когато решава да се върне, е вече късно.

След удара от гърма обаче успява да се събуди. “След около 30 секунди погледнах малко по-нагоре по самия път и видях момче и момиче, които ми казаха, стой, стой, тебе те удари светкавица, и тогава разбрах какво наистина ми се е случило”, спомня си Минко.

Джош Кук и приятелите му намират поваления на земята българин. “Като се приближихме, видяхме, че от него излиза пушек”, казва Джош пред Fox 31 Денвър.

“Видях, че левият ми крак пуши и не мога да го мърдам. Дясната ми ръка беше парализирана и схваната в едно положение, близо до тялото, и болката от рамото беше ужасна, която дойде 30 сек., след като се събудих”, спомня си първите мигове в съзнание Минко.

Хората около него се обаждат на 911, Минко е закаран с хеликоптер до местната болница, а след това и в център за изгаряния в Денвър. “Там вече след първия преглед се разбра, че имам 30% изгаряния по тялото и започна друг тип битка”, казва той.

Следват поредица от операции по цялото тяло – челюстта, краката, ръцете, и процедури по възстановяване на кожата. “Тогава се разбра и за голямо съжаление, че имам засегнати мускули, които са започнали да умират и да увреждат тялото ми отвътре. За огромно мое щастие, след втората операция организмът ми е надделял и самото изрязване на мускули спря след 50% изрязване на дилтоидния ми мускул на рамото, като загубих половината част от него.” Лекарите остават изненадани от възстановяването на Минко.

“За тях беше шокиращо, но за мен беше голяма радост”, щастлив е роденият във Велико Търново българин. Днес Минко вече има и обяснение откъде светкавицата е влязла в тялото му. Лятото той получава подарък от майка си – раница, произведена в България. “Раницата ми отзад има Т-образна алуминиева планка за самия гръб и светкавицата е ударила там. Има и малка дупка и после е минала през тялото, където е разкъсала дреха и всичко и е излезнала през двата ми крака”, обяснява той.

Минко установил вероятната причина за инцидента едва преди няколко дни, когато разгледал дрехите си, които му били върнати от болницата. Всяка година около 50 души умират в резултат на светкавица в Съединените щати, според статистиките за последните 20-ина години, което ги прави втората причина за смърт след наводненията в резултат на екстремното време. За щастие Минко Николов обаче не е част от таза от мрачна статистика.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »