Московски: Държавата няма да отстъпи

Московски: Държавата няма да отстъпи
„Българското правителство получава сериозната подкрепа на Европейската комисия за всички предприемани действия, включително по въпроса с БДЖ“, отбеляза министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата няма да отстъпи от заявения брой на подлежащите на съкращения служители на БДЖ.

Късно снощи в Брюксел министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че държавата стои твърдо зад своите позиции по въпроса за БДЖ и няма вероятност да отстъпи от заявения брой на подлежащите на съкращение служители на компанията, съобщи БТА.

Московски беше в Брюксел за среща с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан.

„Българското правителство получава сериозната подкрепа на Европейската комисия за всички предприемани действия, включително по въпроса с БДЖ“, отбеляза министърът.

„Казаха, че действително дружеството се нуждае от реформи, макар да не се произнасят дали трябва да се съкращават служители, или да се намалява броят на влаковете“, допълни той.

По думите на Московски ЕК е дала ясен сигнал, че подкрепя осъществяваните реформи в компанията.

„Позицията на Брюксел е, че за да разчита „БДЖ – Пътнически превози“ на тяхната подкрепа и на тези 300 млн. евро, които са обещали през следващия програмен период (2014–2020 г.) за нови влакове, трябва да видят стабилно и здраво дружество“, посочи министърът.

Той призова протестиращите в железницата да бъдат мъдри и разумни, да приемат предприетите от правителството мерки, насочени към оздравяването на компанията, за да може тя да излезе от тежкото състояние, в което се намира.

„Преговорите (планирани за днес от 14 ч.) показват, че вратата винаги е отворена, няма нежелание от наша страна за преговори, но ние твърдо ще стоим на своите позиции“, заяви Московски и уточни, че с планираните съкращения на 2000 души ще бъдат спестени 25 млн. лв. за следващата година.

Съкращенията в БДЖ са едно от условията на финансовия министър Симеон Дянков, за да подпише гаранциите по заем от Световната банка, с който да се модернизират железниците. Освен съкращенията мерките за реформи предвиждат спиране на 138 влака и повишение на цените на билетите.

Днес транспортният министър ще преговаря в Германия с кредитори на БДЖ.

#Ивайло Московски #Министър на транспорта #БДЖ #синдикати #стачка #влак #министър #ЕК #Йоханес Хан #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници