"Балкански поток" ще го бъде, подписахме със Саудитска Арабия

"Балкански поток" ще го бъде, подписахме със Саудитска Арабия
A A+ A++ A

Лелеяната диверсификация, която поколения български политици умишлено или не успяха да постигнат е напът да почне, макар и скромно, да свети на хоризонта. Причината - България и Саудитска Арабия подписаха договор за изграждане на "Балкански поток" - тръбопроводът, който ще получава газ от "Турски поток". След решение на ВАС изпълнител остава консорциумът, ръководен от саудитската компания "Аркад Инженеринг".

Стойността на договора е 1.102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде изпълнен, е 615 календарни дни от датата на сключването му. Изграждането на линейната инфраструктура ще позволи природен газ да бъде доставен през Сърбия, Унгария до газовия хъб в Австрия.

Ще печелим от транзитни такси, газопроводът ще остане български и нашите съседи от Северна Македония, Сърбия, Унгария ще имат алтернативен газ. Оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезваме, коментира премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписването.

Борисов допълни, че иначе газовите потоци заобикалят страната ни "след спирането заради корупция на "Южен поток" по време на предишното правителство".

След завършване на компресорните станции се очаква приходите на "Булгартрансгаз" за следващите 20 години да бъдат двойно увеличени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"