Етичната комисия към ВСС удари рамо на Гешев за стола на Цацаров

Етичната комисия към ВСС удари рамо на Гешев за стола на Цацаров
A A+ A++ A

Злободневната тема около кандидатурата на Иван Гешев за стола на Сотор Цацаров продължава да държи на тръни обществото.

Той има всички необходими нравствени и професионални качества, за да бъде избран на поста главен прокурор. Тава е обобщеното заключение в доклада на Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет относно кандидатурата на Гешев, който вчера бе одобрен с пълно единодушие, което отново възмути определени кръгове от юристи и прослойки.

В доклада на магистратите се посочва, че кандидатурата на Гешев отговаря на изискванията на закона, като липсват каквито и да било данни, които да поставят под съмнение качествата на кандидата. Комисията по атестирането и конкурсите също вече даде своето одобрение преди ден.

Така процедурата по избор на нов главен прокурор, за която е номиниран Иван Гешев, ще бъде финализирана на 24 октомври, когато Пленумът на ВСС ще го изслушва и ще подложи на гласуване кандидатурата му.

Самият Иван Гешев присъстваше на днешното заседание на комисията, отговаряше на въпроси на нейните членове, но отказа коментар и подмина събралите се журналисти и на влизане, и на излизане от ВСС.

„Това е една от най-демократичните и най-откритите процедури във всички страни от Европейския съюз“, заяви Гешев пред магистратите.

Според него недоволството срещу кандидатурата му се дължи на добрата работа на прокуратурата, а всеки гражданин свободно може да си направи изводите и да изложи своята гледна точка по темата.

В изказването си Гешев подчерта още, че не се притеснява и от многото сигнали, подавани срещу него, като допълни: „Никой не ме карал да участвам в тази процедура“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"