Тръмп обяви, че не иска война с Иран

Тръмп обяви, че не иска война с Иран
Кремъл
A A+ A++ A

Съединените щати не искат война с Иран, заяви американският президентът Доналд Тръмп. Пред журналисти той обяви, че е възможно Иран да стои зад атаката срещу Саудитска Арабия през уикенда.

„Казах, че мислим, че знаем кой е отговорен за атаките. Но не съм посочвал никого. Изглежда обаче, че е бил Иран“, отбелязва Тръмп, предаде БНР.

Според него петролът не е поскъпнал чак толкова много след нападенията срещу саудитските петролни съоръжения.

Тръмп добави, че Съединените щати имат различни варианти за ответни действия след нападенията, но не уточни какви са те. Възможно е САЩ да помогнат на Саудитска Арабия, добави американският президент, както и уточни, че това не означава, че Вашингтон е обещал закрила на Рияд. 

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че няма доказателства, че атаката срещу петролните инсталации е извършена от йеменски бунтовници и обвини директно Техеран за нападението. 

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на Конгреса на Съединените щати Мич Макконъл също обвини Иран за нападенията през уикенда срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и поиска международни ответни действия, предаде Ройтерс.

Много сенатори и членове на Камарата на представителите побързаха да отправят обвинения към Иран, следвайки примера на президента. Те обаче се отнесоха сдържано към възможността за американски военни действия, особено преди да имат пълна яснота за извършителя на атаките, посочва Ройтерс. Законодатели подчертаха, че Конгресът, а не президентът, има правото да обявява война и предупредиха да не се предприемат никакви прибързани военни действия.



 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »