Тройно са се увеличили измамите с банкови карти

Тройно са се увеличили измамите с банкови карти
За кражбата на ПИН може да се използва и т.н. двойна клавиатура, която представлява клавиатура, поставена от извършителите, върху истинската. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

През последните две години щетите от източване на банкови карти в България са се увеличили повече от три пъти, заяви Румен Тенжов, началник сектор „Икономическа полиция" в СДВР.

Похватите на измамниците за източване на дебитни и кредитни карти са се разнообразили с развитието на технологиите и вече се използват всякакви видове камери и скимиращи устройства, вместо блокиране на картата в банкомата (т. нар. ливанска примка), както се е практикувало по-рано, уточни Тенжов в интервю за БТА.

За кражбата на ПИН може да се използва и т.н. двойна клавиатура, която представлява клавиатура, поставена от извършителите, върху истинската.

Често се срещат измами и с източване на данни от картите от фалшиви интернет сайтове, както и при плащане на ПОС – терминали в магазини, бензиностанции, ресторанти и други търговски обекти.

В последния случай, ако касиерът е замесен, той може да прекара картата и през устройство за копиране на данните.

Затова е добре, когато се плаща с карта, това да става пред очите на собственика на тази карта, съветват от полицията.

При теглене на пари от банкомат задължително трябва да се прикрива с ръка въвеждането на персоналния ПИН код, той не трябва да бъде показван на никого, записван никъде и през определен период от време трябва да се променя, съветват още специалистите.

Румен Тенжов припомни, че броят на издадените в България банкови карти е около четири милиона.

По думте му, освен това набира сили и нов вид измама – чрез посредници за намиране на работа.

В тези случаи хората получават на електронната си поща предложение за работа като „финансови агенти" на измислена компания, като от тях се иска да открият банкова сметка и да получат по същата парични средства, след което да ги изтеглят на каса и да ги изпратят чрез системите за бързи международни преводи основно до адресати в Русия и Украйна.

По този начин гражданите стават участници в кражбата на парични средства от чужди банкови сметки, основно чрез така наречения „фишинг" (чрез сайтове, имитиращи познати сайтове).

С превеждането на парите, чрез системите за бързи международни преводи става по-трудно установяването на извършителите на това престъпление, казва още експертът.

#България #СДВР #банкови карти #ПИН #фишинг #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"