Испания стъпи на баскетболния Еверест в Китай

Испания стъпи на баскетболния Еверест в Китай
A A+ A++ A

Испания е новият световен шампион по баскетбол при мъжете. След като спечели титлата през 2006 година на първенството на планетата в Япония, европейският тим добави втори комплект златни медали във витрината си. На финала на тазгодишното световно първенство, на което домакин бе друга азиатска страна - Китай, баскетболистите на Серджо Скариоло надвиха Аржентина с 95:75. Те изиграха страхотен мач, в който взеха инициативата от самото начало и не изпуснаха водачеството си до края

За аржентинците остава разочарованието, че за втори път не успяха да триумфират с титлата след загубения финал през 2002 година. Единственият път,  в който те печелят златото, е през далечната 1950 г.

След като стана втори най-добър реализатор в историята на световни първенства, звездата на Аржентина Луис Скола изравни рекорда за най-много мачове – общо 41. Ветеранът обаче бе опазен много добре от испанската защита и отбеляза първия си кош от игра едва през последната част, което бе и едно от ключовите неща за победата на съперника. Европейският тим имаше предимство по повечето показатели, като най-сериозно то бе при борбите.

Испания стартира отлично мача и за близо три минути игра се откъсна с 14:2. Постепенно обаче аржентинците започнаха да влизат в ритъм и водени от Николас Брусино отвърнаха със серия от 11:0, с което почти стопиха пасива си. Изключително важна тройка на Пау Рибас даде глътка въздух на испанците, които след първата част водеха с 23:14, тъй  като до края й съперникът им така и не успя да се разпише отново.

Баскетболистите на Серджо Скариоло вкараха осем безответни точки в началото на втория период и дръпнаха с 31:14 – най-голямата разлика в мача до момента. Аржентина успя да свали изоставането си на 8, но на почивката европейският тим отново водеше в двуцифрен аванс – 43:31.

Второто полувреме също започна под контрола на испанците, които дръпнаха с 22 точки разлика. В следващите минути те поддържаха комфортна преднина, а преди заключителната четвърт бяха напред с 66:47.

Съставът на Серхио Ернандес не се отказа и на няколко пъти през последната част сваляше пасива си до 12 точки. Испания обаче не позволи разликата да падне твърде много и след силни финални минути спечели убедително.

Най-резултатен за успеха бе Рики Рубио с 20 точки, като той бе избран и за Играч на мача. Серхио Люл отбеляза 15, с 14 е Марк Гасол, а по 11 отбелязаха Руди Фернандес (10 борби), Хуан Ернангомес и Гилермо Ернангомес.

За Аржентина Габриел Дек се отчете с 24 точки. Николас Лапровитола отбеляза 17 точки, а 11 има Факундо Кампацо.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »