Луксозният бензин над 3 лв, обикновеният го гони

Луксозният бензин над 3 лв, обикновеният го гони
До новите рекорди се стигна след поскъпването на петрола на международните пазари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Литър високооктанов бензин А98 вече се продава по 3.03 лева за литър в обектите на „Лукойл”.

Масовият бензин А95 струва 2.77 лева, дизелът достигна 2.71 – 2.72 лв. при 2.68 – 2.69 лв. в края на миналата седмица, пише „Труд".

Пропан-бутанът също увеличи цената си с 3 ст., като литър от горивото вече се продава за 1.29 лева.

До новите рекорди се стигна след поскъпването на петрола на международните пазари, което доведе и до съответното вдигане на цените на едро на горивата от „Лукойл България”.

Държавата не може да влияе на фундаменталните фактори, които определят цените на горивата – цената на суровия петрол и курсът на долара, каза в понеделник бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

Според него държавата трябва да заостри вниманието си към конкурентната среда, да проверява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Той предложи и по-конкретни мерки – да се разрешат данъчни складове в Румъния и Турция да съхраняват горива, които се продават в България, както и интервенция на пазара на горива от страна на държавата, както това е направила например САЩ.

В туристическите райони на Гърция, предимно по островите, цената вече е 2 евро за литър бензин, и продължава да расте, предаде БНР.

Гърците вече рядко използват личните си автомобили, а отказват дори да си платят и данъците за тях. Те са намалили потреблението на бензин с около 50%, според последните проучвания.

Същевременно около 2 милиона автомобили се движат без застраховка и платен данък. 700 хиляди от тях са собственост на държавни фирми.

#бензин #горива #Лукойл #България #Гърция #САЩ #Румъния #Турция #Трайчо Трайков #министър на икономиката #Комисията за защита на конкуренцията #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »