За детето няма място в детска градина – държавата плаща на детегледачка

За детето няма място в детска градина – държавата плаща на детегледачка
Pixabay
A A+ A++ A

От понеделник отново започва прием на документи по схемата "Родители в заетост". По нея семействата имат право на платена от държавата детегледачка, ако за децата няма място в детска ясла или градина. Схемата ще остане отворена до изчерпване на определените 35 милиона лева. Предвидено е разширяване, то ще обхване многодетните семейства с по-големи деца до 12 годишна възраст. Това обяви пред БНР заместник социалният министър Зорница Русинова. 

"Многодетните семейства могат да ползват такава детегледачка в рамките на четири часа на ден. Това наистина е добра възможност, защото ние също си даваме сметка, че едно многодетно семейство, особено в един голям град като София, ако две от децата ходят на детски градини, другите са първи, трети, четвърти клас, много е трудно двамата родители да съвместят прибиране, тичане, ходене на работа, ако няма универсална баба, много трудно ще могат да се оправят и ние вярваме, че това е един добър стимул за тях".

От догодина бизнесът ще може да получава средства от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", за да разкрива детски кътове в предприятията. За следващият програмен период бюджета на ОПРЧР ще е със 70 процента по-висок и ще достигне 4 млрд. лева. 500 млн. лева ще се насочат към мащабна програма за дигитални умения. Ще се удвоят средствата и за другата оперативна програма за подпомагане на бедните с храни и за обществени трапезарии, подпомагането ще се разшири и със стоки от първа необходимост, обяви пред БНР заместник-министър Русинова. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"