Обама плаши Сирия да не прибягва до химическо оръжие

Обама плаши Сирия да не прибягва до химическо оръжие
Американският президент Барак Обама предупреди режима в Сирия да не прибягва до химическо оръжие в продължаващия граждански конфликт в страната, който заплашва да се превърне в регионален с участието на Иран и Израел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама отправи твърдо предупреждение срещу сирийския режим за неговите химически оръжия.

Той заяви, че използването им или дори преместването им би означавало пресичане на "червената линия" и би могло да открие път за американска военна намеса.

"До момента не съм давал заповед за военна намеса в Сирия", каза Обама на пресконференция в Белия дом, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Ако обаче видим използване или преместване на химически оръжия, това ще промени моите сметки", каза той.

„Въпросът за тези оръжия, за които Дамаск призна, че има големи запаси, не засяга само Сирия, но и нашите близки съюзници в региона, включително Израел. Това ни безпокои. Не може да имаме ситуация, при която химически или биологични оръжия попадат в ръцете на лоши хора", добави президентът на САЩ.

"Бяхме много ясни по този въпрос с режима на Асад, но също и с други сили, присъстващи на място", каза още той.

"Следим ситуацията от много близо и дадохме да се разбере на всички сили в региона, че за нас това е червена линия и че ако тези оръжия влязат в полето на конфликта ще има огромни последствия", заяви още Обама.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа #Иран #САЩ #Лион Панета #Президент на САЩ #химическо оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"