Щатите имали шпионин във високите етажи на властта в Русия

Щатите имали шпионин във високите етажи на властта в Русия
Wikipedia
A A+ A++ A

В неразкрита досега тайна мисия през 2017 г. САЩ успешно са измъкнали от Русия свой източник от най-високо ниво вътре в руското правителство, съобщиха служители на администрацията на Тръмп по директни сведения за CNN, предаде БГНЕС.

Лице, което е било пряко замесено в дискусиите, заяви, че отстраняването на руснака е предизвикано отчасти от опасенията, че президентът Доналд Тръмп и неговата администрация многократно неправилно са се отнасяли към класифицираните сведения и могат да допринесат за разкриването на скрития източник като шпионин.

Решението за извършване на изтегляне е станало скоро след среща през май 2017 г. в Овалния кабинет, на която Тръмп обсъдил високо квалифицирани сведения с руския външен министър Сергей Лавров и тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк. Информацията, свързана с ИДИЛ в Сирия, е била предоставена от Израел.

Разкриването на руснаците от президента, макар и не конкретно отнасящо се за руския шпионин, подтикнало служителите на разузнаването да подновят по-ранните дискусии относно потенциалния риск от разкриване, според източника, пряко ангажиран с въпроса.

По това време тогавашният директор на ЦРУ Майк Помпео казал на други висши служители от администрацията на Тръмп, че излиза твърде много информация относно скрития източник. Изтеглянето или “ексфилтрацията”, както е наречена операцията от служители на разузнаването, е изключително средство за защита, когато американското разузнаване смята, че даден източник е в непосредствена опасност.

Американски служител заяви, че преди тайната операция е имало медийни спекулации за съществуването на такъв скрит източник и подобно отразяване или публични спекулации крие рискове за безопасността на всеки, за който чуждото правителство подозира, че е участник.

Попитана за коментар, Британи Брамел, директор на ЦРУ по обществените въпроси, каза за CNN: „Статията на CNN, че Централната разузнавателна агенция взема решения за живот или смърт, основаващи се на нещо различно от обективен анализ и събиране на записи, е просто невярно. Спекулациите, че действията на президента спрямо най-чувствителното национално разузнаване – до което той има достъп всеки ден – са довели до предполагаема операция по ексфилтрация, са неправилни.

Говорителят на държавния секретар Майк Помпео отказа коментар. Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че „данните, докладвани на CNN са не само неправилни, но имат потенциал да изложат животи на опасност“.

Притесненията на разузнавателната общност относно Тръмп

Изтеглянето се случва във време на голяма загриженост сред разузнавателната общност за неправилно управление на разузнаването от страна на Тръмп и неговата администрация. Тези опасения са описани пред CNN от пет източника, които са служили в администрацията на Тръмп, разузнавателните агенции и Конгреса.

Тези опасения продължили да нарастват и в периода след срещата в Овалния кабинет на Тръмп с Кисляк и Лавров. Седмици след решението за извличане на шпионина, през юли 2017 г., Тръмп се срещнал частно с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Хамбург и предприел необичайната стъпка по конфискуване на бележките на преводача. Впоследствие служители на разузнаването отново изразиха загриженост, че президентът може да е обсъждал неправилно класифицирана информация с Русия, според източник на разузнаването, запознат с отговора на разузнавателната общност след срещата Тръмп-Путин.

Знанието за съществуването на руския скрит източник е било силно ограничено в правителството на САЩ и разузнавателните агенции. Според източник, вътре в руското правителство не е имало “равна алтернатива”, предоставяща както вътрешна информация, така и информация за Путин.

CNN зспестява няколко подробности за шпионина, за да намали риска от идентификация на лицето.

Тайното изтегляне на руския „актив“ на високо ниво оставя САЩ без един от основните му източници за вътрешните дела на Кремъл и плановете и мисленето на руския президент във време, когато напрежението между двете държави нараства. Американската разузнавателна общност смята Русия за една от двете най-големи заплахи за националната сигурност на САЩ, заедно с Китай.

“Последствията биха били огромни, защото е толкова трудно да се разработят подобни източници в зона като Русия, тъй като наблюдението и сигурността там са толкова строги”, каза бивш високопоставен служител на разузнаването пред CNN. “Не можете да придобиете такава способност за една нощ.”

Месеци на нарастващ страх

Решението да се изтегли активът от Русия е кулминацията на месеци на все по-голям страх в разузнавателната общност.

В края на администрацията на Обама американските служители от разузнаването вече изразяват опасения относно безопасността на този шпионин и други руски активи, предвид продължителността на сътрудничеството им със САЩ, според бивш високопоставен служител в разузнаването.

Тези опасения нарастват в началото на 2017 г., след като американската разузнавателна общност пуска публичния си доклад за руското вмешателство в изборите през 2016 г., в който се казва, че самият Путин е поръчал операцията. Разузнавателната общност също споделя класифицирана версия на доклада с идващата администрация на Тръмп и тя включва високо защитени подробности относно източниците, стоящи зад разузнаването. Висши служители на американското разузнаване обмислят да извлекат поне един руски актив по това време, но не го правят, според бившия висш служител на разузнаването.

През първите месеци на администрацията си, Тръмп и неговото боравене с класифицирана информация, засилват притесненията на разузнавачите. В крайна сметка те решават да започнат трудната операция за премахване на актива, работещ за САЩ от години.

Президентът бил информиран предварително за извличането, заедно с малък брой висши служители. Подробностите за самото изтегляне остават секретни и местонахождението на агента днес е неизвестно за CNN.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"