НПО-та искат забрана за спонсорства от производители на цигари

НПО-та искат забрана за спонсорства от производители на цигари
Pixabay
A A+ A++ A

Неправителствени организации, сдружения и граждани настояват да се забрани рекламата на тютюневи изделия под формата на спонсорството от страна на индустрията. Те бяха подкрепени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ под формата на подписано споразумение, което ще бъде представено пред официалните институции, предаде БГНЕС.

„Изключително разтревожени сме от практиките на реклама и промоция на тютюневи изделия, спонсорството на мероприятия от страна на индустрията, която печели от продажбите на един доказано вреден продукт“, заяви Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим. Тя припомни, че идеята за подписването на меморандума се е зародила през месец май тази година по време на проведена работна среща.

„Спонсорството и дарителството е нещо прекрасно и ние ги приветстваме. Ако някой богат човек дари е прекрасно. Но, когато с едната ръка даваш, а с другата отнемаш животи – това вече е лицемерие. Тютюневата индустрия се явява като двуликия бог Янус – хем разгласява, че дава пари и спонсорира, хем работи за своята печалба“, описа политиката на индустрията Гешанова.

Подписването на този документ е стъпка в правилната посока към изпълнението на ангажиментите на България по прилагането на конвенцията за намаляване разпространението на тютюнопушенето, заяви представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Скала.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов също се включи в инициативата и съобщи, че в общинските терени ще бъдат забранени рекламите и продажбата на тютюневи изделия и техните производни. „Когато отнемаш животи, ограбваш семейства и обществото – няма как да останем безразлични“, мотивира включването си градоначалникът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"