Двете камари на парламента в Италия гласуват новия кабинет на Конте днес и утре

Двете камари на парламента в Италия гласуват новия кабинет на Конте днес и утре
Pixabay
A A+ A++ A

Днес долната камара на италианския парламент трябва да гласува доверие на новия кабинет на Джузепе Конте, сформиран на базата на мнозинството от движението „Пет звезди”, партията на демократите и партията „Свободни и равни”, съобщава БНР.  Утре е вотът в Сената. 

За мнозинство в Камарата на депутатите се смятат 315 гласа от общо 630. „Пет звезди” заедно с Демократическата партия имат 327 депутати. Като се добавят тези на „Свободни и равни” и на Смесената група, общо биха дали вот на доверие 348 души – повече от достатъчно за новото правителство.

Преди да се пристъпи към гласуването и предшестващите го дебати, премиерът Джузепе Конте ще представи пред депутатите програмата на кабинета, обобщена в 29 най-важни точки. Той каза, че това не е договор както бе при предишния му кабинет, а са предложенията на двете партии на мнозинството, които да се превърнат в политическия ключ за преобразуване на „Пет звезди” и демократи в сговорно цяло.

От опозицията „Форца Италия” ще присъства на заседанието, докато за първи път в Италия при вот на доверие ще има протест. „Лига” и „Братя на Италия” ще изразят пред Камарата на депутатите недоволството си , че няма предсрочен вот. Конституционни специалисти определиха намерението им за „институционална грубост”, подчертавайки, че кабинетът е законосъобразен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"