Писателите възмутени: Ботев и Левски задължително в учебниците!

Писателите възмутени: Ботев и Левски задължително в учебниците!
A A+ A++ A

Възмутително е да се правят опити за подмяна на българската история и на великите ни образци на българската художествена литература, се посочва в декларация на Съюза на българските писатели (СБП) по повод скандалното изследване на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала.

„Отношението ни към историята е отношение към настоящето и към бъдещето ни”, посочват още писателите в декларацията си, цитирана от Дарик радио.

Съюзът се противопоставя на предложенията на предишното ръководство на КЗД, които „невярно и грубо изопачават дейността и заслугите на велики български личности и на национални исторически явления и процеси по време на османското владичество”.

Българската история е скъпоценно притежание на нацията, тя е осветена от делата на забележителни българи като Отец Паисий, Софроний Врачански, Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Захарий Стоянов и още стотици просветители и будители, чийто живот, народополезна дейност и художествено творчество са в златната лавица на българската литература и проявленията на българския дух, посочват от СБП.

Техният живот и творчество не само трябва задължително да останат в учебниците, но и проникновено да се изучават и осмислят, допълват от там.

От съюза добавят, че „нашите духовни първенци са ни оставили най-светлия пример на всеотдайност и благородство в името на свободата и великия завет на Васил Левски, че в свободната република България всички етноси ще бъдат равноправни”.

Българските писатели заявяват, че се гордеят и вдъхновяват от живота, делата и произведенията на своите велики предшественици, признати от целия цивилизован свят и няма да допуснат нито подмяна в българската история, нито в българската художествена литература.

#литература #Комисията за защита от дискриминация #КЗД #история #Георги Раковски #Любен Каравелов #Васил Левски #Христо Ботев #Иван Вазов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"