1/3 от руските държавници с имоти в България, Думата ги забранява

1/3 от руските държавници с имоти в България, Думата ги забранява
Който не се раздели с имота си, ще бъде глобен и дори се предвиждат наказания с лишаване от свобода. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През есента Държавната дума на Русия ще разгледа поправки в Закона за държавните служители, с които ще се забрани на администратори, депутати, сенатори, военните на всички нива и структури, както и на техните семейства да притежават активи зад граница.

Който не се раздели с имота си, ще бъде глобен и дори се предвиждат наказания с лишаване от свобода. Засега обаче никой не се бои от предвидените промени, разказва московският в. „Ведомости", цитиран от „Дневник”.

Изданието е проучило хиляди имотни декларации за 2011 г. и сред тях над 100 души официално са обявили, че имат имущество в 26 държави.

Мнозина са го направили, защото идват от бизнеса и няма какво да крият за средствата, с които са купили, а имотите на други са „несериозни", т.е. струват по-евтино, отколкото, ако притежаваш нещо в Подмосковието, предполага „Ведомости".

Анализът на декларациите откроява България като най-популярната дестинация за купуване на имот от руските държавни служители. Около една трета от всички декларирани задгранични имоти са именно в България и те основно са евтини и неголеми апартаменти.

Следва Италия, където цените също са до 10 пъти по-ниски, отколкото в руската столица. Собственици са предимно сенатори, а се търсят вили в стил Медичи с голям земеделски участък, включващ лозе, маслинова горичка и т.н.

Трета е Испания и по-точно Марбейя, Коста дел Сол и Пуерто-Банус. Любопитно е, че според имотните декларации Финландия е по-популярна, отколкото Гърция.

„Искахме някакво място да ходим с малкия ни син и към този момент това бе най-евтиното сред държавите, които разгледахме: добро място, с добра инфраструктура, топло море, свежи плодове, т.е. всичко, от което имат нужда децата", разказва пред изданието зам. генералният директор на Агенцията за застраховане на депозитите Андрей Мелников.

Със съпругата си той притежава апартамент от 101 квадратни метра в Бургас, закупен преди 6 години.

„Ведомости" споменава депутата Дмитрий Гудков с двустайни (86 кв.м) апартаменти, закупени преди около 4 години.

Съпругата на зам.-министъра на финансите Сергей Сторчак е декларирала 40 кв.м апартамент в Банско, закупен през 2008 г.

„Идеята не беше моя, не съм го купил аз. Посъветваха ме приятели, които си купиха там имоти. Разведоха я, показаха й и тя видяла, че съотношението цена/качество е феноменално, особено на фона на московските цени. Това решило и избора й", разказва зам.-министърът.

По думите му той лично е бил в Банско само два пъти, а и семейството му не ползва апартамента често.

„България не се смята за елитен пазар, не можеш да я сравниш с Монако, Лондон или Ню Йорк. Тук се купува основно за почивка, практически няма проблеми чужденец да купи имот", обяснява Георгий Качмазов от портала за имоти Tranio.ru.

Думата ще обсъжда два варианта, засягащи задграничните имоти – единият предвижда просто задължение те да се декларират, а другият е доста по-строг и може да задължи споменатите категории служители да продадат имуществото си в друга държава до 6 месеца, иначе ги заплашва глоба до 10 милиона рубли или затвор до 5 години.

Юристи коментират, че дори да бъде приет „твърдият" вариант, пак има начин имотът да се прикрие като се прехвърли на фирма.

Депутатът Гудков например казва пред „Ведомости", че е готов да прехвърли имота си в България на бившата си съпруга.

Сторчак обаче е категорично против поправките в закона и заявява, че ако те минат, по-скоро ще напусне администрацията.

Според него промените ще противоречат на Конституцията на Руската федерация.

#Държавната дума #Русия #България #имоти #Москва #Италия #Финландия #Гърция #Испания #Бургас #Банско #Дмитрий Гудков #Монако #Лондон #Ню Йорк #Руската федерация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"