Доц. д-р Диана Ковачева положи клетва като омбудсман

Доц. д-р Диана Ковачева положи клетва като омбудсман
A A+ A++ A

Доц. д-р Диана Ковачева е новият омбудсман на България. Днес тя положи клетва пред Народното събрание, като се ангажира винаги да бъде там, където са проблемите на гражданите и където са нарушени техните права и свободи. От началото на 2016 г. до момента Ковачева е заместник-омбудсман и по закон след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана тя пое поста до избора на нов национален обществен защитник.

„Дневният ред на институцията на омбудсмана, както и досега, ще се определя от хората и от техните проблеми. Широкият правозащитен мандат на омбудсмана, определен от Конституцията и Закона за омбудсмана, е в съответствие с най-високите стандарти на ООН за защита правата на човека. Именно по тази причина тази година институцията на омбудсмана получи признание и най-високия правозащитен стандарт на ООН, което е признание и за България. Смятам, че институцията на омбудсмана има сериозен потенциал, тя е жива, докато гражданите имат доверие в нея и докато тя е активна и настойчива.“ Това каза омбудсманът Диана Ковачева от трибуната на НС минути след полагане на клетвата. Тя се ангажира още с всичките си сили да отстоява принципа на чл. 1 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права“.

„Ще разчитам на сътрудничеството на всички институции, включително на сътрудничество от страна на НС и от страна на народните представители, защото институцията на омбудсмана е замислена така, че омбудсманът може да посочи проблема, може да посочи решението, може да бъде упорит и настойчив в убеждаването на институциите да предприемат действия, но тяхно е задължението да го направят“, допълни Ковачева. В заключение тя благодари за доверието на народните представители и подчерта, че стъпва на постиженията на трима силни омбудсмани и затова ще заложи на приемствеността, активността, добронамереността и безпристрастността.

Кратко представяне: Доц. д-р Диана Ковачева е била правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България. Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право. Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II.          Владее английски, френски и руски език.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"