ЕП иска свободен достъп за български работници в ЕС

ЕП иска свободен достъп за български работници в ЕС
Българските работници имат неограничен достъп до трудовия пазар в страните, означени в синьо, докато страните в червено са големите и развити икономики на Западна Европа. Карта от Уикипедия
A A+ A++ A

Европейският парламент настоява всички страни – членки на ЕС, да премахнат от януари 2012 ограниченията, налагани на работници от България и Румъния.

Това стана ясно, след като във вторник, 25 октомври, Европейският парламент гласува незаконодателен доклад относно насърчаване на мобилността на работниците и служителите в ЕС.

В него евродепутатите подчертават, че мобилността на работната сила в рамките на Европейския съюз е от съществено значение за икономическото възстановяване и за постигане на целите на стратегията „Европа 2020“, съобщи пресцентърът на Европейската народна партия.

Те настояват държавите членки, които продължават да налагат ограничения на пазара на труда по отношение на български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г.

След приемането на България и Румъния в ЕС всяка от страните членки получи правото на собствен преходен период до 7 години (2+3+2 години), през който може да налага ограничения за работа на гражданите на ЕС от България и Румъния на своя територия.

Така понастоящем българите нямат право да работят свободно в Италия, Франция, Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Люксембург, Ирландия, Великобритания, Малта, а така също и в страните от ЕФТА (Европейската асоциация за свободна търговия) Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Списъкът на Румъния е същият с тази разлика, че се добавя Испания, която преди няколко месеца отново въведе ограничения за румънските работници поради високата си безработица, след като по-рано достъпът до трудовия й пазар беше разрешен.

„Преди няколко дни организирахме публично изслушване в ЕП по темата за свободното движение на работници в рамките на единния европейски пазар. Изводът е един - няма ясни доказателства и причини, които да подкрепят ограниченията за български работници“, коментира българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ).

По време на дебата Иванова подчерта, че в края на тази година изтича вторият преходен период за ограниченията за български и румънски граждани. Тя се обърна към еврокомисаря Ласло Андор, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, с думите:

„Искам да помоля комисар Андор и Европейската комисия да бъдат стриктни и обективни при анализа на доказателствата за страните, които искат да продължат да налагат ограничения за български граждани. Разчитаме именно на вас да пазите и гарантирате една от основните европейски ценности – свободното движение на работна ръка в рамките на Съюза“.

От своя страна Ласло Андор подчерта, че свободата на движение на работна ръка спомага за икономическия растеж.

„Комисията прави оценка на правилата за равнопоставеност при мобилността на работниците. ЕК ще продължи да следи разпоредбите и тяхното изпълнение в тези държави членки, които продължават да налагат ограничения на пазара на труд“. Еврокомисарят допълни, че страните, които решат да продължат да прилагат ограничения за български и румънски работници, ще трябва да направят ясна обосновка и да представят ясни доказателства пред ЕК за причините за това решение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"