6 нови сгради на столични училища отворят врати до края на годината

6 нови сгради на столични училища отворят врати до края на годината
A A+ A++ A

Шест нови сгради на столични училища ще отворят врати до края на годината. Това заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности на 79 училище "Индира Ганди" в "Люлин", цитирана от пресцентъра на общината.

Училището се обновява цялостно с мерки за енергийна ефективност със средства от Столичната община и Националния доверителен еко фонд.

"Работи се усилено. За 15 септември ще бъде готов основният корпус на училището, така че учениците и учителите да започнат новата учебната година в обновена сграда. Сградата се санира цялостно, подменя се отоплителната инсталация и осветлението", е съобщила Фандъкова. Тя е припомнила, че отоплителната инсталация е създавала сериозни проблеми през зимата.

По думите на кмета задача на Столичната община е да въведе мерки за енергийна ефективност във всички училища и детски градини, защото това променя средата и намалява разходите. Така освободеният финансов ресурс се пренасочва за други училищни дейности, както за децата и учителите.

В софийския квартал "Люлин" е имало и голям брои етернитови сгради, които се е наложило да бъдат преизградени, за да растат децата в здравословна среда. Това е много важна моя задача, която съм започнала още в качеството си на зам.-кмет, припомни Фандъкова.

До този момент в София са изградени 100 нови сгради на детски градини и се строят 10 разширения на училищни сгради. На 16 септември ще бъде открита новата сграда на Първа английска гимназия със спортна зала и нови кабинети. Още пет нови сгради ще бъдат открити до края на годината.

На проверката е присъствал кметът на район "Люлин" Милко Младенов и директорът на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »