Масово падат цените за почивка на морето

Масово падат цените за почивка на морето
Хотелиерите на север и юг от Бургас определят сезона като добър. Туроператорите очакват ръст от 6 на сто. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените за почивка на родното Черноморие започват да падат, като хотелиери обещават, че от 20 август всички туристи ще почиват с 15 до 30 на сто по-евтино, пише в. „Преса".

„Тези тарифи ще важат до 10 септември, когато ще има ново понижение с около 20%. Така до 10 октомври, когато официално приключва сезонът, летовниците ще могат да почиват с 50% по-евтино в сравнение с пика през юли", заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Офертите в Слънчев бряг са с 15-20% по-евтини в зависимост от близостта на базата до морето.

„Независимо колко е топло и колко е дълго лятото, това са едни правила, които всички спазваме, защото това са договори с туроператорите, подписани от предходна година”, казва Елена Иванова – председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, цитирана от bTV.

От 20 август двойна стая в 3- или 4-звезден хотел в курорта може да се намери от 65 до 80 лв., а мезонет – за малко над 200 лв. на вечер. Доскоро те са стрували с 15 до 40 лв. по-скъпо.

През септември в обектите на задна линия пък стаите ще се отдават за 30-40 лв. на вечер.

„Целта е летният фронт да се удържи поне до 20 октомври“, коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пред „Преса".

Поморие също следва правилото „по-нисък сезон – по-ниски цени". В края на август почивката в морското градче става с 30 на сто по-евтина.

Китен е един от курортите, които разчитат предимно на български туристи. В пика на сезона тук се събират около 60 000 летовници. За разлика от миналото лято сега и по-малките бази са пълни.

„В семейни хотели като нашия цените от 20 септември ще бъдат някъде около 25 лева със закуската, че даже и с вечеря”, коментира Стоян Диханов – собственик на хотел в курорта пред bTV.

В Созопол също са подготвили сериозни промоции от началото на септември. Специални оферти за българите има и за дългия уикенд около 6 септември.

До 59 лв. на ден на базата на „ол инклузив” намаляват офертите си хотелите в Св. Св. Константин и Елена.

Разнообразни оферти пуснаха и хотелиери от Златни пясъци – от 19 до 35 лв. на човек  в зависимост от категорията и пакета.

Четиризвезден комплекс например предлага до 5-и септември почивка „ол инклузив” срещу 73 лв. на човек на ден. Освен хранене офертата включва и ползване на басейн, шезлонг, чадър на плажа и масаж.

Пакет от 5-дневна ваканция за двама в по-скромна база на задна линия в курорта пък излиза 220 лв. Офертата важи до 15 септември, съобщава в. „Труд".

В Албена намаленията започнаха още в средата на месеца, като са намалени цените на „ол инкулизив" в едни от най-добрите хотели. След 12 септември се очаква допълнително понижение.

В Балчик може да се почива срещу 34 лв. на човек в хотел на брега на морето, като отстъпката след 20 август е 17%.

В Кранево вече може да се намерят нощувки по 8 лв. на човек в хотел край морето – там отстъпката е 50 на сто. С толкова падат и цените в Каварна и Шабла, а към офертите се включват ползване на паркинг, интернет и басейн.

Хотелиерите на север и юг от Бургас определят сезона като добър. Туроператорите очакват ръст от 6 на сто. Изключението е месец май, който е бил много слаб и по морето не е имало туристи. Затова повечето собственици се надяват септември да е по-натоварен, за да компенсират.

Междувременно германският вестник „Зюддойче цайтунг” остро критикува условията, които предлага родното Черноморие.

Българските курорти, в които се перат пари, били с мръсни стаи, евтини мебели и неприемлива храна.

#Черноморие #Румен Драганов #почивка #МОРЕ #Института за анализи и оценки в туризма #Слънчев бряг #Бургас #Елена Иванова #Съюза на собствениците в Слънчев бряг #Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация #Благой Рагин #Китен #Созопол #Св. Св. Константин и Елена #Златни пясъци #Албена #Балчик #Кранево #Каварна #Шабла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"