Манолова с препоръка до премиера и председателя на НС заради напрежението по повод националните политики за закрила на децата

Манолова с препоръка до премиера и председателя на НС заради напрежението по повод националните  политики за закрила на децата
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до премиера Бойко Борисов и председателя на НС Цвета Караянчева заради общественото напрежение по повод националните политики за закрила на децата. „Като омбудсман и изразител на обществения интерес Ви предлагам да бъде организиран общ дебат, на който да бъдат поканени инициативните комитети на протестиращите от всички градове от страната, както и представители на организации, водещи протестите, да бъдат изслушани техните позиции, аргументи и страхове, да бъде извършен анализ на законовите разпоредби, които предстоят да влязат в сила от 1 януари 2020 г.“, пише Манолова в препоръката си.

Тя настоява отговорните институции да се запознаят с конкретните искания на представителите на тези организации и да им бъде дадена възможността да изложат своите аргументи. „Да бъде потърсена открита връзка и съвместна работа с протестиращите родители“, препоръчва още Манолова. Според нея само в открит диалог и чрез национален обществен дебат може да се постигне национално единение по най-важния български приоритет – настоящето и бъдещото развитие на децата ни. „Дебатът за ценностите и за децата ни е дебат за бъдещето ни, който трябва да започне незабавно и в този дебат трябва да бъде чут гласът на всеки български гражданин“, завършва омбудсманът. Манолова е притеснена от противопоставянето на родители срещу родители и формиращите се нагласи, които насаждат страхове и омраза в обществото. По този повод вчера, 2 септември 2019 г., омбудсманът се срещна с граждани, които изразиха притесненията си, че с преходните и заключителните разпоредби на Закона на социалните услуги /ЗСУ/ се извършват промени в редица закони, които се отнасят до правата на децата.

В отговор на множеството постъпили жалби от родителски организации Манолова създаде работна група, която има задачата да обсъди постъпилите в институцията от родители предложения за изменения на конкретни текстове, които според тях противоречат на семейните ценности и да изготви законодателни предложения за изменение на преходните и заключителните разпоредби на ЗСУ. В рамките на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана ще бъдат разгледани и предложения на гражданите за противоконституционност на оспорването от тях законови разпоредби.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"